IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
13:20 | 22 юни 2016
Обновен: 02:14 | 25 април 2024

Отпаднали от образованието ще учат за парамедици

Обучението е напълно безплатно

По материала работи: Слав Велев
Отпаднали от образованието ще учат за парамедици

Отпадналите от образователната система или безработни младежи от област Варна ще бъдат обучавани за парамедици. Програмата цели да привлече младежи на възраст от 15- до 29-годишна възраст, на които да им бъде предоставена възможност за придобиване нa професионална квалификация парамедик (трета степен). Те ще усвоят умения и техники за оказване на спешна долекарска помощ и транспортиране на пострадалите. Това каза директорът на Центъра по спешна медицинска помощ – Варна, д-р Мая Рашева на пресконференция.

 

Професията все още не присъства в националния класификатор, но скоро се очаква да бъде утвърдена от образователното министерство. Обучението ще стартира през септември  т.г. и ще продължи 7 месеца, като от 30-те кандидати завършилите успешно курса ще бъдат назначени в Спешния център и неговите филиали в областта за срок от 6 месеца. Курсистите  ще получават стипендия в размер на 10 лв. за всеки присъствен ден, а за тези, които не живеят в града, са предвидени и пари за транспортни разходи. 

 

Непълнолетните участници в програмата пък освен стимул за връщане в училище ще получат и насока за професионално развитие  след завършване на средното си образование. Те ще имат право да се включат в следващо издание на програмата и да се обучават за квалификацията,  стана още ясно на пресконференцията.
Обучението е тристепенно и ще се осъществява от лицензирани от ресорните министерства центрове или медицински колежи.

 

Тази програма позволява на младите хора кариерно израстване, а ако преминат и към четвъртата степен на обучението, ще могат да изпълняват функциите на лекарски асистенти  (фелдшери), които  самостоятелно диагностицират и прилагат лечение, допълни още д-р Рашева.

 

 

Елисавета Илиева

Коментари

Новини Варна