IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
15:56 | 28 юни 2016
Обновен: 18:54 | 25 април 2024

Да има местен омбудсман предлага Мая Манолова

Варненските жалби до обществения защитник от началото на годината са 285

По материала работи: Слав Велев
МНОГОБРОЙНИ БЯХА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА СЕ СРЕЩНАТ С МАЯ МАНОЛОВА по време на приемната на национални омбудсман във Варна. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Да бъдат предприети действия по назначаването на местен омбудсман във Варна предлага Мая Манолова. „Със сигурност ще е добре, тъй като градът е голям и проблемите са много. Местният омбудсман се избира от общинския съвет с 2/3 мнозинство и съветниците определят с какви ресурси разполага. Ясно е, че има известни ограничения в дейността му, разбира се, не може да се очаква, че той ще тръгне „ребром“ срещу администрацията, но от дейността му има смисъл и той може да си върши работата добре, особено ако е съвестен. Освен това вече се настоява за законодателни промени, според които местният омбудсман да има независимост. Местните омбудсмани в страната са малко, когато аз влизах в длъжност бяха 11 от общо 265 общини, но дейността им ефективна. От полза са и за администрациите, тъй като приемат хората, изслушват ги и тушират напрежението. Полезни са и за хората, защото успяват да представят техните въпроси по подходящ начин, където е нужно“ – отбеляза на среща с журналисти във Варна Мая Манолова. 


Националният омбудсман беше във Варна на двудневна приемна в сградата на областна управа. „За приемната са записани 60 души и предполагам, че ще си тръгна оттук с поне още 40 жалби – каза Мая Манолова. Тя подчерта, че жалбите от Варна и областта от началото на годината до момента са два пъти повече в сравнение със същия период за миналата година – 285 за т.г. срещу 131 за 2015 г. Преобладаващата част от тях са срещу монополни дружества, разкри Мая Манолова. „Сред жалбоподателите има и такива, които се оплакват от имотни измами, незаконно строителство, от нарушения на закона при обсъждане на устройствени планове, от лекарски грешки, от действия на застрахователи, които отказват да изплатят застраховка живот, от действия на частни съдебни изпълнители. Хората наистина имат нужда поне от една институция, която да ги изслуша и която, ако не може да им помогне, поне да им начертае пътят, по който могат да защитят правата си“ – коментира Мая Манолова. 

 


Тя разказа за два от казусите, по които хора са се жалвали на приемната във Варна. Единият е свързан с картите за инвалиди в градския транспорт.  Манолова разкри, че е отправила предложение към кмета Иван Портних техните цени да бъдат изравнени с цените на картите за пенсионери. „Хората с увреждания във Варна смятат и аз съм съгласна с тях, че е несправедливо да плащат 9, 14 или 23 лв. за карта от градския транспорт. При положение, че инвалидните пенсии са в размер под 150 лв. 23 лв. за карта е непосилна цена“ – заяви Мая Манолова. 

 


Другата тема, по която националният омбудсман взе отношение, е оплакването от „паяка“, който вдигал безконтролно коли на Златни пясъци, за да бъде събирана такса. „Това, което аз обещах да направя, е да изпратя до парламента законодателно предложение в курортите с национално значение, като за начало, при дейността на такива средства като „паяка“, задължително да присъства и представител на МВР, за да е ясно, че се спазва законът и правилата са еднакви за всички“ – обясни Мая Манолова. 


Тя обеща да дойде за нова приемна във Варна отново през есента. „Всяка седмица имам приемна в София в четвъртък и гледам поне един ден от седмицата да съм някъде извън столицата, ходя в различни градове, но пак не мога да се срещна с всички“ – отбеляза Мая Манолова.  

 

 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна