IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
13:56 | 28 юни 2016
Обновен: 01:22 | 21 април 2024

За промени в закона настоява Мая Манолова

Националният омбудсман направи внезапна проверка на Арбитражния съд във Варна

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Предложения за промени в закона, свързани с дейността на арбитражните съдилища в България, е внесла в Парламента националният омбудсман Мая Манолова. Тя направи проверка днес в Арбитражен съд Варна. 
 

Енергоразпределителното дружество за Североизочна България си е създало частен съд, каза Мая Манолова пред журналисти. Много от сигналите за нередности, които получава националният омбусдман от Варна, са за този съд. По думите на гражданите в него  правораздават адвокати на дружеството.
 

"От началото на тази година вече арбитражна клауза е включена и в различни двустранни документи, които подписват гражданите с дружеството. Договори за присъединяване, констативни протоколи, ремонт на електромери. Навсякъде дружеството пробутва по едно редче с което обвързва гражданина да бъде съден само и единствено от арбитражния съд" - коментира Мая Манолова. 
 

Много често хората дори не разбират какво подписват, каза още тя. Решението от арбитражния съд не подлежи на обжалване. Тя заяви, че монополни дружества в Североизточна България се възползват от услугите на арбитража като частен съд и по този начин са вложили 4 милиона лева в дейността. При проверката имаше и конкретен случай, който беше представен на омбудсмана. В казуса става въпрос за това, че окръжен и районен съд казват, че гражданинът не дължи на Енерго-про, а арбитражът в същото време се произнася в полза на дружеството. Въпросът е "Кое решение да изпълнява този гражданин? На районен и окръжен или на арбитраж Варна". 
 

Според националния омбудсманът наложително е  да има законодателни промени, свързани с дейността на арбитражните съдилища у нас. "Миналата седмица бях на заседание на правната комисия, депутати от всички парламентарни групи поеха ангажимент да внесат тези предложения и те да бъдат приети бързо от парламента, защото потърпевшите са хиляди. Например този съд е дъщерен съд на един арбитражен съд в София, който правораздава на Манастирски ливади. Миналата година въпросният софийски съд е образувал над 100 хиляди дела. 

 

Свилен Зайков, арбитър в арбитражния съд, отговори, че решенията им може да се обжалват пред Върховния касационен съд. Не отрече, че има много дела, спечелени от енергоразпределителното дружество, но има и процедури срещу тях. "Имаме отхвърлени искови молби на дружеството, имаме и дела срещу Енерго про", отбеляза той. 
 

В закона няма никакъв регламент кой може да създаде Арбитражен съд и никой не ги контролира, подчерта националният омбудсман. Едно от предложенията на Мая Манолова е потребителските спорове да бъдат изключени от обхвата на арбитражните съдилища.


Александър Йорданов

Коментари

Новини Варна