IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
17:24 | 4 юли 2016
Обновен: 15:17 | 17 април 2024

С карнавал на приказни герои закриват лятната ваканция в библиотеката

За осма поредна година децата ще се включат в различни ателиета в Детския и средношколски отдел и в отдел „Изкуство“ на РБ „Пенчо Славейков“ през юли

По материала работи: Слав Велев
ЗА ЛЕТНИТЕ ПРОЯВИ ЗА ДЕЦА В ОТДЕЛ „ИЗКУСТВА“ НА РБ „ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ“ разказа Росица Тодорова. Снимка Пламен Гутинов

С карнавал на приказните герои ще закрият и тази година лятната ваканция в библиотеката. Пъстрата проява ще е на 4 август. Децата ще се предрешат като любимите си персонажи от приказките, но условието е сами да са изработили костюма.


През целия месец юли от РБ „Пенчо Славейков“ са подготвили различни интересни занимания за най-малките си читатели. Програмата „Ваканция в библиотеката“ се организира за осма поредна година. „Целта ни е освен да се забавляват през лятото и да намират нови приятели, децата да четат на глас, да разказват това, което са запомнили. Това е много важно за тяхното развитие - да могат да се изразяват добре и да говорят спокойно пред публика“ – отбеляза директорката на РБ „Пенчо Славейков“ Емилия Милкова.


Ателиетата по традиция се организират в Детския и средношколски отдел и отдел „Изкуство“, съвместно с Американската читалня. Началният час на всички е 10,30. Проявите в отдел „Изкуство“ стартират утре с рисуване върху керамични фигурки и изработване на животни от хартия. „На 12-и е ателието по декупаж, ще правим заедно с децата кутийки от бижута. На 19-и ще рисуваме върху текстил, а последното занятие на 26-и е изработване на еко-панерчета. Заложили сме основно на декоративно-приложните изкуства. Постарали сме се много да подготвим интересни занимания за нашите малки сръчковци“ – разказа Росица Тодорова, завеждащ отдел “Изкуство” в Регионалната библиотека. 


Новото през тази година е съвместната инициатива с Центъра за кариерно ориентиране. Заниманията за децата ще са в отдел „Изкуство“ всеки петък през юли, отново от 10,30. „От Центъра за кариерно ориентиране са разработили интересна програма. Децата ще се запознаят с някои от професиите. Не очаквайте, че ще има лекции, всичко ще бъде направено във формата на игри, пъзели, кръстословици, рисунки“ – коментира Росица Тодорова. 


Всяка юлска сряда в Американската читалня ще има уъркшопове за 3D моделиране. РБ „Пенчо Славейков“ е първата обществена библиотека, която разполага с 3D принтер и предлага курсове в тази иновативна сфера. Децата ще получат знания в сферата на роботиката, екологията, електротехниката и др. Ще конструират и роботизирани 3D игри, които ще бъдат използвани по време на летните работилници в библиотеката. 


 В Детския и средношколски отдел заниманията за най-малките ще са всеки четвъртък от 10,30 часа. На 7 юли децата ще правят животинки  от страниците на бракувани книги, като по този начин ще им дават нов живот. Ще има и викторина, в която те ще трябва да познаят по илюстрацията на корицата коя е приказката. Ще правят и релефна книжка. За 14 юли е предвидено „Пътешествие в книжното море“ – децата ще чуят интересни и забавни истории и ще направят своя обща история. На 21 юли е куклено театралната въртележка „Разкажи приказка“, по време на която малчуганите ще покажат артистични умения. Ще бъдат използвани, както традиционните средства на кукления театър, така и камиши-бай театърът, който разказва истории с помощта на илюстрации. 


Последното пътешествие за най-малките, което са подготвили в Детския и средношколски отдел ще е в Далечния Изток. Децата ще четат приказки от Китай, Япония и Корея и ще изработят оригами.

 

Полина Петрова

Коментари

Новини Варна