IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
14:24 | 4 юли 2016
Обновен: 00:22 | 25 април 2024

Сагата с транжорната в Аспарухово продължава със съдебни дела

Собственикът на скандалния обект, който беше закрит заради наличие на антракс, обжалва всяко решение на Областната дирекция по безопасност на храните

По материала работи: Слав Велев
Д-р Златина Димова - директорът на Областната дирекция по безопасност на храните. Снимка Пламен Гутинов

Сагата с транжорната във варненския квартал „Аспарухово“, която беше затворена в края на август миналата година заради наличието на спори на антракс в обекта, продължава. Това съобщи на среща с журналисти директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова. „Собственикът на транжорната обжалва всеки акт на ОДБХ - заповедта си за спиране, заповедта за заличаване за регистрация, обжалва акта си – т.е. той не е съгласен, че са установени тези спори на антракс в неговата транжорна. Всички материали влязоха в съда. Считано от септември миналата година, аз и моите колеги от ОДБХ всеки месец, някой път и по два пъти в месеца ходим на съдебни дела, на които ние сме в позиция да защитаваме своите решения“ – каза д-р Златина Димова. 


Съдебно решение има само по един от казусите. По повод заповедта за заличаване от регистрите на транжорната, собственост на фирмата ЕТ „Дари – Пламен Илиев“ решението от февруари 2016 г. е в полза на собственика. От Областната дирекция по безопасност на храните обжалват пред Върховния административен съд и делото е насрочено за февруари 2017 г. Другите две съдебни дела продължават. По повод заповедта за спиране на обекта е проведено заключителното заседание и вече се очаква решение от Административен съд – Варна, което е трябвало да излезе на 9 юни. В Районен съд – Варна 7-мото заседание по обжалване на наказателното постановление , издадено въз основа на акта на ОДБХ е насрочено за 21 септември. Глобата на собственика на скандалния обект е 10 000 лв. 


Любопитно е, че съдебно дело по казуса с антракса ОДБХ е водила и срещу съпругата на собственика на болното животно, който почина от заразната болест. „Ние издадохме акт от 1500 лв. въз основа на това, че всеки стопанин, който има болно животно е длъжен да сигнализира на местния ветеринар, който трябва да го прегледа в момента на агония или веднага след настъпване на смъртта, за да установи причината. В случая с болното животно в село Млада Гвардия, това явно не се е случило. Животното е било приклано, транжирано и месото – продадено. Съпругата на собственика обжалва акта ни, но решението на съда е в полза на ОДБХ“ – отбеляза д-р Златина Димова.


Полина Петрова

 

Коментари

Новини Варна