IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
15:09 | 12 юли 2016
Обновен: 07:24 | 5 май 2024

Пенсионери извиха опашки за карти за градския транспорт

Защо е нужно всички да дойдат в първия ден, удължихме срока до 20-и, ако е нужно още ще го удължим, коментира изп. директор на „Градски транспорт“ Злати Златев

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Големи опашки и изнервени хора има на повечето пунктове за издаване на карти за пътуване с градския транспорт. Това се случва още в първите дни на кампанията, въпреки че от „Градски транспорт“ ЕАД обявиха, че тази година ще я удължат с пет дни - до 20 юли.

 

 

 

На карти за пътуване на преференциални цени имат право хора на над 65-годишна възраст. Те се издават от 5 юли на осем пункта в града. Екип на телевизия „Черно море“ посети пункт „Явор“, където в обедните часове се извиваше опашка от близо 50-60 души. Читателка на вестник „Черно море“ сигнализира, че големи опашки има и на централния пункт на ул. „Русе“, както и на пункта в „Младост“. Повечето хора се оплакват, че чакат с часове, а обслужването е бавно. Някои предлагат на гишетата да има повече от един служител, за да не се струпват толкова големи опашки. „В тая жега едва се издържа, ама няма как. На 82 г. човек да кисне толкова време тук…“ – оплака се пред камерата на „Черно море“ един от недоволните граждани.

 

 

 


Според изпълнителния директор на „Градски транспорт“ ЕАД Злати Златев такава ситуация се създава винаги, когато се издават тримесечни карти на преференциални цени. „Проблемът е, че хората бързат и искат още в първия ден да вземат картите, въпреки че ние официално обявихме, че удължаваме срока с пет дни – до 20 юли. В момента работят 11 гишета, толкова, колкото са работили винаги. Единствено не работи пунктът на жп гарата, който е на „Транстриумф“, преди и там се издаваха карти. Всички други пунктове си работят. Имаме готовност и сме го обявили официално, че ако се наложи, с още пет дни ще удължим срока, докато не свършат всички граждани, които имат право да си купят карти на преференциални цени. Навремето се опитах да предложа получаването на картите да става по годината на раждане, за да не се трупат всички накуп, скочиха, че едва ли не дискриминация има, защото трябвало някой по-късно да си вземе картата от друг. А изрично сме обявили, че ще удължим валидността на картите, които изтичат, преди да е приключил срокът за преиздаване. Няма за какво да се притесняват хората и да бързат всички първия ден да отидат на опашките“ – коментира в интервю за тв „Черно море“ Злати Златев.

 

 

 


Той обясни още, че в пунктовете няма как да има повече от един служител, защото мястото е тясно. Постройките са временни и сглобяеми. Четири гишета има само в централния пункт, който работи всеки ден, включително събота и неделя, от 8 до 17 ч. Другите пунктове работят от 8 до 16 ч., без неделя.

 

 


Александър Йорданов, Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна