IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
12:49 | 3 август 2016
Обновен: 06:46 | 26 март 2024

Общината строи експоцентър до Спортна зала

Ще бъде обявен международен конкурс за проект, съобщи кметът Иван Портних

По материала работи: Слав Велев
Снимка Ели Маринова

Експо и конгресен център ще бъде изграден до Двореца на културата и спорта във Варна. „В момента работим по окончателното разработване на заданието за проектиране и есента ще обявим международен конкурс по подобие на този, който проведохме за сграда на библиотеката“ – обяви на среща с журналисти кметът Иван Портних. Той каза още, че са разгледани различни варианти за терена, на който да се разположи този експоцентър, но районът около Спортна зала се оказал най-подходящ.


„Има доста примери в редица държави, че непосредственото съседство на спортна зала и експоцентър е най-ползотворно, тъй като двата обекта се допълват при провеждането на различни събития“ – поясни градоначалникът.
Според Иван Портних реалистичният срок за изграждане на експоцентъра е около 3 години при маскимално стегнат режим на работа.


„Финансирането теоретично би могло да е и от бюджета на общината, но активно ще търсим възможности за европейско финансиране. Когато е готов техническият проект, смятам че ще се появи и инвеститорски интерес“, коментира кметът.


Градоначалникът подчерта, че Варна има нужда от подобен център за провеждане на конференции с над 700 участника, тъй като получава много запитвания за подобни форуми, а в момента няма подходяща база за тях. „Градът ни има, както традиции, така и естествени дадености да домакинства големи експозиционни събития поради своето географско положение и развити транспортни връзки. Реализирането на проекта за голям конгресен център ще донесе много ползи за Варна, тъй като се очаква той да има целогодишна натовареност. Позитивните ефекти ще са както върху туристическия сектор, така и върху малкия и средния бизнес, каза още кметът Портних.


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна