IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
19:46 | 4 септември 2016
Обновен: 21:28 | 13 май 2024

Хиляди варненци подкрепиха българското производство

От морския град стартира тази година кампанията, органазирана от Министерството на земеделието и храните

По материала работи: Слав Велев
Хиляди варненци подкрепиха българското производство

Хиляди варненци посетиха изложението "Подкрепяме българското", което днес се проведе на входа на Морската градина. Кампанията е на Министерството на земеделието и храните и стартира от Варна. Подобни форуми ще се проведат във всички областни градове, обяви министър Десислава Танева, която беше във Варна за откриването на проявата. "Мисля че за всички нас като българи е важно да се гордеем с всичко добро, което можем да правим. С кампанията искаме да покажем на потребителя какво по-добро и все по-вече произвеждаме" - каза министър Десислава Танева. На въпрос смята ли че трябва да бъдат задължени ресторантьорите да предлагат български ястия в менюто си, тя отговори "Това трябва да стане не по задължение, а по убеждение, защото е въпрос на национална идентичност, манталитет, традиция, култура. Ние искаме да призовем всички съпричастни да подкрепят тази кампания и на доброволен принцип, а не да правим закони, на които после се търси вратичка, за да не се изпълняват. Подкрепата на българския производител не е самоцел, а е част от това да възпитаваме у младото поколение български манталитет и съпричастност към националната кауза, гордост от родното и увереност в това, че България е произвеждала и ще произвежда качествени и добри храни". 

 

 


 

Щандовете на варненските производители разгледаха и кметът Иван Портних и председателят на общинския съвет Тодор Балабанов. "Кампанията "Подкрепяме българското" е една прекрасна инициатива на министерството на земеделието и храните и съм много щастлив, че тя стартира точно във Варна. Аз самият избирам български продукти винаги, когато имам тази възможност. Щастлив съм, че много варненски производители се включиха в изложението и представиха качествена продукция. Една от задачите, която сме си поставили като общинска администрация е да улесняваме контакта между варненци и местните производители. Крачка в тази посока е изложението "Подкрепяме българското", както и фермерските пазари, които се организират във Варна. Надявам се тези инициативи да се развиват, да ги има и за в бъдеще, защото по този начин всички ние имаме достъп до качествената продукция от региона" - коментира за агенция "Черно море" кметът Иван Портних.  

 

 


 

Общо 25 щанда с различна местна продукция бяха изложени на входа на Морската градина. Най-атрактивен беше големият казан с вряща рибена чорба. Приготвили сме над 3000 порции, обяви Ути Бъчваров, който е едно от лицата на кампанията "Подкрепяме българското". 


 

 

Потребителите от Варна и гостите на града имаха възможност да си закупят директно от производители от областта плодове и зеленчуци, сирене, кисело мляко, вино, ябълков сок и други продукти. "Все повече се търсят български продукти, защото хората се стремят да се хранят с качествени продукти от местни производители. Трудно е, но не се отказваме, защото вярваме, че ще дойдат по-добри времена", коментираха част от варненските производители, които се включиха в изложението. 

 


Изложението "Подкрепяме българското" беше посетено и от д-р Златина Димова - директор на Областната дирекция по безопасност на храните. "Този вид пазари биват организирани и тази организация неминуемо се съгласува с Областната дирекция по безопасност на храните. В момента на изложението са осигурени тези условия, които са необходими за предлагането на всеки един вид храни. Те са проверени и изследвани, така че няма причина да се страхуваме от консумацията на този вид продукти. Проверки се извършват на всички фермерски пазари в града. Знаете, че те са в определени дни, в определени часове и контролът е съвсем лесен" - увери Златина Димова. 
 

Утре изложение "Подкрепяме българското" ще има в Бургас. 


Полина Петрова
 

 

 

 

 

 

 

Още по темата:
Министър Танева: По-висок добив на пшеница е регистриран във Варна

 

Коментари

Новини Варна