IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
17:00 | 14 септември 2016
Обновен: 21:38 | 13 май 2024

Даниела Везиева: Търсим иновации с практическо приложение!

Нито един проект, финансиран през последните 2 години, не е стигнал до реалния пазар, каза във Варна зам. министърът на икономиката

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Иновативни проекти, които обаче да са приложими в практиката ще се търсят и в осмата конкурсна сесия на Националния иновативен фонд (НИФ). „Идеята е да финансираме новаторски идеи, които да достигнат до реалния пазар“, каза зам. министърът на икономиката Даниела Везиева при откриването на информационния ден за представяне на условията за кандидатстване във Варна.

 


 

Проектите трябва да са за нововъведения в сферата на услугите и производството, съобразени с четирите тематични области - мехатроника и чисти технологии, IT, здравословен живот и биотехнологии, креативна и рекреативна индустрия.


 

Средствата, които ще бъдат разпределени са 5 милиона лева, осигурени от националния бюджет. Всяко проектно предложение може да бъде финансирано с до 500 000 лв. „Планираме за следващата година да бъдат заделени повече средства за иновации, но в момента проектобюджетът за 2017 г. все още е в етап на обсъждане“, уточни заместник министърът на икономиката.


Кампанията за популяризация на правилата за кандидатстване ще приключи до края на септември, след което ще има един месец за подаване на документи. 

 


 


Варна е третият град, в който се провежда информационен ден относно новата конкурсна сесия на НИФ. В предишните дни форумът е бил в София и Русе, следват Бургас, Пловдив и Стара Загора. „През всички осем години инициативата се радва на голям интерес, тъй като правилата за кандидатстване са публични и ясни. В първите години има проекти, които са били реализирани, но през последните две години нито една от финансираните иновации не е приложена на практика“ – отбеляза Даниела Везиева. 

 

Заместник министърът на икономиката подчерта, че за 2017 г. акцентите в кампанията ще са два. Планира се приоритет да се даде на стартиращи фирми, с което да бъде насърчено предприемачеството, тъй като до момента те кандидатстват наравно с утвърдени бизнес структури. Втората амбиция за догодина е да се постави като изискване тематичната област на всеки проект, да бъде съобразена с регионалните политики. „Ако за Варна IT-секторът е водещ в стратегията за интелигентна специализация, то проектите, които кандидатстват от Варна би следвало да отговарят на този приоритет“ – уточни Даниела Везиева. 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Още по темата:

"Щрихи от утрото" (14.09.2016) - Какви възможности предоставя Националния иновационен фонд?
 

Коментари

Новини Варна