IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
15:41 | 19 септември 2016
Обновен: 20:21 | 22 април 2024

В пет варненски училища ще има маломерни и слети паралелки

Тази година школата, в които се налага да разрешаваме подобна мярка са по-малко, каза директорът на общинската дирекция “Образование и младежки дейности“ Лилия Христова

По материала работи: Пламен Янков
В пет варненски училища ще има маломерни и слети паралелки

В пет варненски училища да има маломерни и слети паралелки реши постоянната комисия по „Наука и образование“ към общинския съвет. Въпросът получи положителното становище на съветниците и бе препратен за окончателно становище към ПК “Финанси и бюджет“.


„Разрешаваме маломерни и слети паралелки в училища по кварталите и селата на територията на общината, за да не се налага децата да пътуват. Положително тази година е, че училищата, които имат нужда от подобна мярка са по-малко, а сумата, нужна за дофинансиране е два пъти по-малка в сравнение с миналата година“ – подчерта директорът на общинската дирекция “Образование и младежки дейности“ Лилия Христова. 


С 9000 лв. ще бъде дофинансирано ОУ „Св. Климент Охридски“ в село Константиново. В него ще бъдат формирани 4 слети паралелки под норматива за минимален брой ученици  – една паралелка първи-трети клас  с 14 ученика, една паралелка втори-четвърти клас с 15 ученика, една паралелка пети-седми клас с 12 ученика, една паралелка шести-осми клас с 12 ученика. 


Две самостоятелни паралелки с брой на учениците под норматива ще има в ОУ „Капитан Петко войвода“ в Галата за учебната 2016/2017 г. В пети клас ще се обучават 11 деца, а в шести – 12. За съществуването на тези две паралелки в училището през новата учебна година, общината ще осигури допълнително 3800 лв. 


С 1960 лв. ще бъде дофинансирана дейността на СУ „Любен Каравелов“ в Аспарухово. Там ще бъде формирана една слята паралелка 7-8 клас във вечерна форма на обучение, в която са записани 14 ученика. В СУ „Любен Каравелов“  ще има и една паралелка с 14 ученика във втори клас. 


Допълнителни средства – 1150 лв. ще отпуснат от общината допълнително на СУ „П.К. Яворов“ във Владиславово, за да бъде съхранена паралелка с технологичен профил и специализация в сферата на туризма. В нея има записани 15 ученика. 


В ОУ „Христо Смирненски“  в с Тополи ще бъде формирана самостоятелна паралелка под норматива на минималния брой ученици в шести клас – 17 ученика. Допълнителните средства, които ще са нужни са 300 лв. 

 

Полина Петрова


Още за днешното заседание на ПК "Наука и образование", четете тук:
Общински съветници ще контролират разходването на средства за образование

 

Коментари

Новини Варна