IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
14:24 | 29 септември 2016
Обновен: 13:04 | 15 април 2024

За 2 дни над 15 души оставиха пръстов отпечатък в Здравната каса

Първоначалната регистрация спестява време при евентуално постъпване в болница

По материала работи: Пламен Янков
Петранка Петкова(вдясно) реши да си направи регистрация в новата система въпреки че не й предстои влизане в болница.

За 2 дни над 15 души получиха уникален идентификационен номер(УИН) с пръстов отпечатък в РЗОК – Варна. Процедурата отнема само няколко минути, в което се убедиха лично и репортерите на Медийна група „Черно море“. Необходимо е само представяне на лична карта.

 

Сред първите, които си направиха регистрация днес, бе 19-годишната Петранка Петкова. „Не ми предстои влизане в болница, правя го за всеки случай, за да спестя време. Още повече, че съм дошла в сградата на Здравната каса по друг въпрос“, каза Петкова.

 

За успешно вписване в новата система е необходимо да поставите последователно в устройството показалеца на дясната и лявата ръка.

 

От два дни в РЗОК – Варна, на разположение на гражданите са 3 действащи устройства за УИН. Едното от тях е в стая 104, където се правят заверки на медицинските протоколи и рецептурни книжки. След като бъде обслужен, всеки може да мине по желание и през пръстовия идентификатор. Регистрацията улеснява пациентите при евентуално постъпване в болница, тъй като те вече ще фигурират в единната система. Т.е., при хоспитализация пациентът представя само лична карта и пести време за пръстови отпечатъци.

 

В момента в почти всички заведения за болнична помощ във Варна има монтирани подобни устройства.

 

Пациентите трябва да знаят, че чрез УИН регистъра техните пари за здравно осигуряване ще бъдат използвани максимално ефективно. Новата електронна система не копира отпечатък и не съхранява по никакъв начин данни или рисунък на пръста. Чрез електронната идентификация здравноосигуреният потвърждава оказаната му болнична медицинска помощ.

 

Ставри Стефанов

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още След 1 октомври влизаме в болница само с пръстов отпечатък

Коментари

Новини Варна