IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
16:28 | 11 октомври 2016
Обновен: 19:44 | 6 май 2024

За първи път изложението "Европейско образование" гостува във Варна

Домакин на проявата беше галерия „Графит“

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

За първи път изложението „Европейско образование“ гостува във Варна, а домакин на проявата беше галерия „Графит“. Проявата се организира за девета поредна година, но за първи път в морската столица, отбеляза основният организатор Ели Тончева. 32 образователни институции от Великобритания, Германия, Дания, Холандия и България представиха пред младежите в морската столица бакалавърските и магистърските си програми. „Основната ни цел е да дадем на младите хора и техните родители достатъчно информация, за да могат да направят те най-добрия избор“, отбеляза Ели Тончева. 

 

 


Най-търсените специалности тази година са доста разнообразни. „Преди години се търсеше основно образование в сферата на бизнеса и мениджмънта, архитектура, право, медицина. Тази година прави впечатление, че все повече млади хора се насочват към инженерни специалности, специалности като биотехнологии, дизайн, дизайн на компютърни игри, логистика и др. Те ще имат много добро приложение в бъдеще и кариерната реализация, за всеки който ги завърши е гарантирана“, обобщи Ели Тончева. 

 


Тя подчерта, че Великобритания продължава да бъде най-предпочитана дестинация за българските кандидатстуденти, които искат да учат в чужбина. На второ място се нарежда Германия, на трето Холандия, на четвърто Дания. „Към момента няма негативен ефект от евентуалното излизане на Великобритания от ЕС. Нещо повече към момента броят на кандидатурите за там са повече от миналата година. В тази връзка имам една добра новина.  Вече има официално потвърждение, че всички, които започнат образованието си в Англия, Уелс или Северна Ирландия за 2017 г. ще получат 100% финансиране от Student Loans Company за целия 4-годишен период на обучение. Това е чудесна новина за българските кандидатстуденти“ – коментира Ели Тончева. 

 


По отношение на нарастващия интерес към образование в Холандия тя каза, че това се случва поради нарасналия брой програми на английски език за чуждестранни студенти, които се предлагат там. Друг важен плюс е, че в Холандия почти няма образователна програма, която да не включва и стаж по специалността. 

 


Според Ели Тончева образование в чужбина избират български ученици, които  имат отлични академични резултати и много високо ниво на владеене на съответния чужд език. 

 


По време на изложението „Европейско образование“ има и презентация за родители относно финансирането, както и по въпросите кога да започне подготовката на кандидатурата, какви са изискванията за прием, каква реализация биха имали децата, избирайки една или друга специалност. 

 


Един от щандовете е посветен на възможностите за езикови ваканции и получаване на  средно образование в чужбина. „Увеличава се интересът към средно образование в чужбина. Пансионните училища, с които ние работим осигуряват една безопасна и много стимулираща среда за развитието на учениците. Затова все повече българи, които имат солидни доходи и могат да си позволят подобна инвестиция се обръщат към нас, за да ги насочим към най-подходящото училище за тяхното дете“ – каза още Ели Тончева. 

 


Като част от съпътстващата програма на изложението всяка година е конкурс за есе, а победителят печели 1000 лв. Тази година темата е  „Доброто образование предпоставка за отлична кариерна реализация“. През годините друга от интересните теми, по която младите хора са писали е „Желанието ми да уча в чужбина не ме прави по-малко патриот“. 

 


По традиция всички участници в изложението, което се провежда в София, Варна, Пловдив и Бургас се включват в томбола, а петимата печеливши ще получат ваучер за самолетен билет в рамките на 200 евро, за да посетят ден на отворените врати в избран от тях университет зад граница.

 


Полина Петрова
Иван Барбов
Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата:

Младите отиват да учат в чужбина, защото искат да останат там

 

Коментари

Новини Варна