IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:28 | 12 октомври 2016
Обновен: 08:30 | 25 май 2025

Варненски ученици майсторят френски специалитети

От ръцете на младите таланти се родиха истински шедьоври

По материала работи: Борис Проданов
Варненски ученици майсторят френски специалитети

„Кулинарно ателие“, водено от френския шеф-готвач Ален Тет, преподавател в Професионална гимназия по туризъм и хотелиерство Жорж Фреш, Монпелие, произведе истински шедьоври създадени от учениците изучаващи „Кулинарство“ в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров“ – Варна.

 

Инициативата води началото си отпреди 27 г. във Франция и е насочена към децата и младежите, а целта е да се приобщят подрастващите към здравословното хранене.

 

В ателиетата, които се провеждат периодично,  вземат участие и преподавателите, като се работи върху рецепти от френската кухня. В случая обаче не рецептите са от основно значение, а различните техники, които се демонстрират и използват за приготовлението на храната. Акцентът е върху начина по който изглеждат ястията, а учениците творят под ръководството на френски майстор-готвач.

 

Със създадените шедьоври и придобити умения младите майстори ще имат възможност да участват в ежегодно провеждани конкурси на територията на страната, в които вземат участие учениците в 12 клас от специалност „Кулинарство“.
 

"Имам прекрасни впечатления от българските ученици, с много усърдие и старание прилагат техниките на които ги уча. Техниките са утвърдени от двете гимназии, българската и френската, а показаната концепция бе среща на земята и водата и учениците направиха перфектна симбиоза от морски дарове в съчетание с месни продукти", похвали младежите френският шеф-готвач Ален Тет.

 

Мариана Стойкова

 

Четете още Във Варна отвори врати първият Център за медиация към БМК

 

Коментари

Новини Варна