IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
15:02 | 19 октомври 2016
Обновен: 12:19 | 25 април 2024

Ученици от Търговската гимназия си оборудваха зелен кът в двора на училището

Във ВТГ "Г.С.Раковски" предстои мащабен ремонт през лятото на 2017 г. на стойност 1 274 000 лв.

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Приветлив и уютен зелен кът си оборудваха учениците от Варненската търговска гимназия "Г.С.Раковски" в двора на училището.

 


 

Проектът е по инициатива на децата и е финансиран от община Варна с 8000 лв.


Откриването на реновираната градинка беше днес, а специален гост на проявата беше председателят на постоянната комисия "Наука и образование" към Варненския общински съвет - Славчо Славов. 

 



 


"Учениците се включиха с голямо желание, помагаха и много техни приятели, както и младежи от квартала и бивши възпитаници на гимназията. Започнахме в началото на август и планирахме да приключим до края на месеца, но в хода на работата възникваха идеи за нови и нови неща, но в крайна сметка бяхме готови до първия учебен ден. Децата искаха на мястото на буренясалото петно в двора, което аз помня от времето, когато учех в гимназията, да направим едно приветливо кътче, в което те да могат да закусват и да почиват през междучасията. Градинката може да бъде използвана като зелена класна стая и вече беше проведен първият урок в нея", разказа за медийна група "Черно море" Никола Цанков - помощник директор по административно-стопанската дейност във Варненска търговска гимназия. 


 

Никола Цанков - помощник директор по административно-стопанската дейност във Варненска търговска гимназия

 

 

Единадесетокласникът Емил Велков е един от активните участници в инициативата. "Заедно с моите съученици и приятели бяхме разделени на работни групи и се занимавахме с различни дейности - лепихме плочки, монтирахме пейки, садихме цветя. Радваме се, че успяхме да постигнем всичко, точно както го бяхме замислили. Ние обичаме гимназията, в която учим и сме горди, че имахме възможност да направим нещо за нея" - каза Емил Велков.


Емил Велков - ученик във ВТГ
 

Сградата на Варненската търговска гимназия има нужда и от цялостен ремонт, който ще бъде извършен през следващата година. Това е едно от училищата в морския град, което ще получи финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж". Общата стойност на ремонта в училището ще е 1 274 000 лв. "Планира се ремонтните дейности да започнат през юни и да приключат до края на август. Надявам се сроковете да бъдат спазени, но всичко зависи от обществените поръчки, които се провеждат централно от Министерството на образованието и науката. Мащабният ремонт ще започне от покрива, ще включи абсолютно всички инсталации, санитарните възли, ще бъде направено саниране на училището и отвън и в крайна сметка ще имаме изцяло обновена сграда, която децата заслужават без съмнение" - каза директорът на ВТГ Жечка Георгиева.

 

Жечка Георгиева - директор на ВТГ

 

Тя сподели, че работи в гимназията като учител от 1998 г. и оттогава толкова мащабен ремонт там не е правен. "Частично е ремонтиран покривът на училището през годините, но в момента има значителни течове и е нужна цялостна реконструкция. Беше сложена дограма и решетки на прозорците, за да се опазят компютрите. Сградата е строена през далечната 1927 г. със средства на дарители, под егидата на стопанската камара. Много е стабилна, зидовете са 40-сантиметрови, но трябва да се направи основен ремонт, има нужда от поддръжка", каза още Жечка Георгиева.

 



 

Директорът на Варненската търговска гимназия благодари на учениците за инициативите, които организират и в резултат на които вече са факт пъстрата ограда на училището и новата градинка в двора. 

 


 

Планира се да бъдат монтирани камери, с които да бъде охраняван дворът на школото. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

 

Още по темата:

Доброволци от Търговската гимназия във Варна строят парк в двора на училището си
 

 

Коментари

Новини Варна