IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
13:05 | 21 октомври 2016
Обновен: 07:21 | 16 април 2024

200 000 лв. влага община Варна в ново спортно съоръжение в Математическата

Първата копка бе направена днес, а срокът за изпълнение на проекта е 4 месеца

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Първа копка на новото спортно съоръжение бе направена днес в двора на ОУ „Захари Стоянов“ и МГ „Д-р Петър Берон“ във Варна.

 

 

„Математическата гимназия е училище, което е донесло много гордост за града ни със своите възпитаници, каза кметът на гр. Варна, Иван Портних. Дойде моментът да дадем старт на строителството на новото спортно съоръжение, което ще реши проблема с недостига на спортна база за малките и големи ученици на двете училища, които се помещават в сградата, каза още Портних и допълни,че общината работи усилено с правителството за отпускане на 6 млн. лв. от държавата за изграждането на нов дом за МГ.

 

 

 

„Съоръжението е иновативно, проектът е заложен преди две години, подобни спортни бази до момента в страната не са изграждани в училища – заяви директора на МГ, Павлин Петков. Базата ще бъде с площ от 411 кв.м. В момента разполагаме с един физкултурен салон, който не може да побере повече от два класа, а програмата предвижда едновременни спортни занятия да провеждат по 3-4 класа, което през студените месеци създава проблеми.“

 

 

 

Самото съоръжение ще наподобява тента и ще представлява купол, като в най-високата си част ще бъде близо 6 метра а във вертикал - 3 метра. Ще бъде снабдено с осветление и ще дава условия за игри като волейбол, бадминтон, народна топка, баскетбол и минифутбол.

 

 

 

Пространство не ни достига от много години – сподели Тодорка Колева, директор на ОУ „Захари Стоянов“ и допълни, че начинанието е започнало като идея на родители, а след проведен разговор с кмета Портних, ръководството на гимназията е поело инициатива по реализирането на проекта.

 

„Много са училищата на територията на града, които имат нужда от подобна база и поетапно ще продължим в същия дух“ – отбеляза Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности” към Община Варна.

 


Мариана Стойкова

снимки Пламен Гутинов
 

Коментари

Новини Варна