IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Новини Варна
13:33 | 26 октомври 2016
Обновен: 04:19 | 14 април 2024

Варненски студенти ще наблюдават съдебните дела

ИУ – Варна и ВСУ подписаха с Апелативния съд меморандум за сътрудничество и партьорство

По материала работи: Борис Проданов
Варненски студенти ще наблюдават съдебните дела

Икономически университет, ВСУ „Черноризец храбър“ и Апелативен съд – Варна, подписаха едногодишен меморандум за сътрудничество и партньорство. Документът бе подписан по време на официална церемония от председателя на апелативен съд Ванухи Аракелян, ректора на ИУ проф. д-р Пламен Илиев и ректора на ВСУ проф. д-р Галя Герчева.
 

„Подписването на меморандума е резултат от дълго обмисляна и обсъждана идея, реализирана вече в проект с разписани правила.“ – заяви по време на своето изказване председателят на АС – Ванухи Аракелян и добави, че идеята и целта на проекта са да бъдат стимулирани и насърчени младите образовани хора на Варна да правят проучвания и наблюдения върху делата, които се разглеждат в рамките на съдебната система, за да разберат всъщност как работи съдът. Наблюденията ще се провеждат по конкретна методика, ще се наблюдава прозрачни и публични ли са съдебните процедури, разбират ли се от хората, достъпно ли е онова, което се случва в съдебните зали за хората, разбираем и обясним ли е съдебният език за гражданите, смислени и ефективни ли са електронните услуги, които предлага ВАС за гражданите. Резултатите ще бъдат отчитани публично на всеки шест месеца, а това ще служи и като коректив за съда.
 

Главно действащо лице и инициатор на проекта съдия Росица Тончева сподели, че активирането на общественото наблюдение върху съдебната система е много необходимо, защото диалогът в момента е слабо развит. „Разчитаме на младите хора да активират позицията си в гражданското общество и да поставят основите на комуникацията между обществото и институциите. За нас ще бъде от полза да получим обективната картина на общественото мнение. Целим да активираме младите хора да изграждат отношение към институциите и да знаят, че могат информирано да застанат и да заявят своето мнение“ – каза още съдия Тончева.
 

„Този меморандум ще ни даде възможност да изведем правната култура на нашите студенти на ново равнище, каквато е и нашата цел. - изказа  мнение ректора на ИУ проф. Пламен Илиев и добави - Разчитаме на активна позиция и справедлива оценка, както и на полезна комуникация със съответните институции. Правните дисциплини в нашия университет в миналото са били много повече и занапред ще работим по този въпрос, защото правната култура и ценностната система на младите хора трябва да се развиват. Това е началото на един процес, който вярвам ще търпи развитие, защото един икономист без правна култура в днешния свят не би могъл да бъде достатъчно полезен“ – каза в заключение професорът.  

 

 

Мариана Стойкова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още Младежи от 5 страни, събрани от Фондация „Българска памет“ мечтаят за кариера у нас

 

 

Коментари

Новини Варна