IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
17:11 | 30 ноември 2016
Обновен: 01:49 | 6 април 2024

8 изявени студенти ще получат награди от общината

Призьори има от всички варненски университети

По материала работи: Слав Велев
8 изявени студенти ще получат награди от общината

8 изявени студенти ще получат награди от общината за 2016 г. Връчването на отличията ще е на 5 декември. В раздел „Педагогически науки“ призьор ще бъде второкурсникът по психология във ВСУ „Черноризец Храбър“ Александър Иванов. Третокурсничката от ВУМ в специалност „Международен бизнес и управление“  Станислава Желязкова е  предложена за награда в сферата на хуманитарните науки. Петокурсникът по информатика от ИУ Антонио Хаджиколев ще бъде отличен в раздел „Социални, стопански и правни науки“. В сферата на природните науки, математиката и информатиката, призьор за 2016 г. ще бъде Георги Спасов – третокурсник от ВСУ „Черноризец Храбър“ в специалности „Информатика и компютърни науки“. В сферата на техническите науки награда ще получи Денислав Трифонов – третокурсник от ТУ – Варна, специалност „Електроника“. В раздел „Здравеопазване и спорт“ отличието ще е за Георги Стоянов – студент VI курс специалност „Медицина“ в МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Кристина Христова ще бъде наградена в сферата на изкуствата. Тя е студентка по хореография във ВСУ „Черноризец Храбър“ и в момента е III курс. Четвъртокурсничката Илияна Кирилова от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ ще бъде отличена в раздел „Сигурност и отбрана“. Тя изучава „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС“. Номинациите бяха утвърдени единодушно на редовното заседание на Постоянната комисия „Наука и образование“ към варненския общински съвет. 


Спор сред общинските съветници предизвика обсъждането на новия статут за определяне на наградите за студенти. Той е сформиран на база стария, след срещи с представители от студентските съвети на всички варненски университети. Младежите настояват за промяна на сферите, в които се връчват награди. Притесненията на общинската администрация са, че областите на висшето образование, които се споменават в новия статут на съответстват на класификатора на МОН. Съветниците от ПК „Наука и образование“ решиха да дадат положително становище на документа и да го препратят за обсъждане във временната комисия по правни въпроси. Прeдложението за нови статут за студентските награди ще бъде качено и на сайта на общината за един месец, след което ще бъде подложено на широк обществен дебат, в който ще бъдат включени и представители на академичните ръководства на всички варненски университети. 


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна