IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
17:34 | 19 декември 2016
Обновен: 01:03 | 17 май 2024

Ще си партнираме с Морски технологичен клъстер от Италия

Страните ще работят за повишаване конкурентоспособността на фирмите чрез насърчаване на общи научни и иновационни проекти между университети и научноизследователски центрове

По материала работи: Борис Проданов
Ще си партнираме с Морски технологичен клъстер от Италия

Меморандум за сътрудничество и стратегическо партньорство между Морски клъстър – България, и Морски технологичен клъстер от региона Фриули Венеция Джулия, Италия  бе подписан вчера в Областната администрация във Варна. Двете страни ще работят за подобряване и развитието на морската индустрия в двата региона.

 

Представителите на морската общност от двете държави ще организират и подготвят съвместни програми за образование и обучение на млади хора във всички области, свързани с морската наука и бизнес. Страните ще работят за повишаване конкурентоспособността на фирмите чрез насърчаване на общи научни и иновационни проекти между университети и научноизследователски центрове.

 

Поставяме началото на една възможност да създадем морска общност, която да е интегрирана и способна да решава въпросите на все по- нарастващата конкуренцията в света, защото от морето можем да получим и работа, и благосъстояние.  Смятам, че с Клъстър –България, можем да създадем добри връзки с университети от двете области, също така и между индустриите, каза Лучо Сабадини, изпълнителен директор на Морски технологичен клъстер Фриули Венеция Джулия, Италия.

 

Варна е университетски град, с научноизследователски центрове, работещи в сферата на сините технологии. Затова смятам, че тук има потенциал да се работи по съвместните проекти, за които се договаряме днес, каза председателят на управителния съвет на българския морски клъстър Илзе Атанасова. Идеята е да намерим варианти за създаване на нови продукти, технически услуги, така че да осигурим работа в нови пазарни ниши, които съвместно ще търсим, добави тя.

 

Двете страни ще си сътрудничат и в прилагането на интегрираната морска политика на Главна дирекция „Морско дело и рибарство” към Европейската комисия. Мисията и на двата клъстъра  е да работят за развитието и повишаването на конкурентоспособността на морската икономика на национално и международно ниво.

 

Радослава Христова

 

Още по темата: Новият консултативен съвет за Черно море стартира във Варна

Коментари

Новини Варна