Забраниха достъпа до Варненското езеро
Огнищата на птичи грип у нас се увеличават
Публикувана: 30 Dec 2016 | 16:21

Констатирано е 15-то огнище на птичи грип в страната. Това стана ясно на заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците, съобщиха от пресслужбата на БАБХ. 

 

Считано от 16-ти декември са констатирани 14 огнищата на Инфлуенца при птиците при домашни стада от пет административни Области на страната - Видин (четири огнища при домашни птици), Враца (едно огнище при зеленоглави патици мюлари във ферма), София-област (едно огнище при домашни птици), Пловдив (седем огнища в стопанства за патици) и Монтана (едно огнище при домашни птици). Констатирано е едно огнище на болестта при диви птици в Област Ямбол (намерени мъртви две чапли).

 

Поради констатирани огнища на заболяването в Област Пловдив и високата концентрация на промишлени птицевъдни обекти в Областта, с цел максимално бързо да бъде ограничено и ликвидирано заболяването беше взето решение за умъртвяване по хуманен начин на всички птици във ферми, в които не са въведени мерки за биосигурност в радиус 1 километър около констатираните огнища. Със съдействието на органите на МВР и ДАНС е въведен контролно-пропускателен режим на всички пътни превозни средства в 3-километровата предпазна зона около фермите с констатирано наличие на Инфлуенца. За да се избегне евентуално разнасяне на вируса е забранен достъпът на екарисажни коли в предпазната зона около огнищата. 

 

Всички хора, които имат контакт с болни птици трябва да предприемат мерки за индивидуална защита, както и профилактично лечение с противогрипни препарати след консултация с личния си лекар. Категорично се забранява достъпът на хора, които не са клинично здрави, в грипно, или предгрипно състояние  състояние, поради възможност от комбинация с вирусът на инфлуенцата и усложнения при човешкото здраве.

 

Със Заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева се въвежда забрана за достъп на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици, както следва:


-    Дуранкулашко езеро - Област Добрич
-    Шабленски езерен комплекс - Област Добрич
-    Варненско – Белославски езерен комплекс - Област Варна
-    Резерват Сребърна - Област Силистра
-    Комплекс Калимок - Области Русе и Силистра
-    Комплекс Беленски области - Област Плевен
-    Рибарници Мечка - Област Русе
-    Поморийско езеро- Област Бургас
-    Атанасовско езеро - Област Бургас
-    Бургаско езеро  - Област Бургас
-    Комплекс Мандра - Пода - Област Бургас
-    Комплекс Стралджа – Област Бургас и Ямбол
-    Язовир Овчарица -  Област Ямбол, Хасково, Стара Загора и Сливен
-    Язовир Малко Шарково - Област Ямбол
-    Язовир Огоста - Област Монтана
-    Рибарници Орсоя – Област Монтана
-    Язовир Пясъчник – Област Пловдив

Коментари ( 0 )