IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
11:07 | 4 януари 2017
Обновен: 05:51 | 3 май 2024

Шофирайте плавно на сняг и лед

Тръгвайте на път само със зимни гуми и добре зареден и отоплен автомобил, съветват от СБА

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Най-важно за шофирането при зимни условия е да се избягват резки движения. Всичко трябва да се извършва плавно - потегляне, спиране, вземане на завой, съветва Георги Гинев от Съюза на българските автомобилисти във Варна. Той подчерта, че шофьорът трябва да се стреми да не създава никаква предпоставка за подхлъзване на колата на пътя.


Георги Гинев напомни също, че изпреварване може да се извършва само ако има достатъчно добра видимост и голямо разстояние от приближаващите коли в насрещното платно. "Трябва да се спазва и по-голяма дистанция от обичайната спрямо предходния автомобил, за да не стане инцидент ако се наложи той да спре или да намали скоростта си" - каза още той. 


По отношение на подготовката на автомобила за път Георги Гинев подчерта, че най-важно е да се тръгва само със зимни гуми и по възможност да има и вериги.


Той припомни, че трябва да се подбира незамръзваща течност за чистачки, а те да са с хубави и здрави пера.


Наложително е също така автомобилът да е с работещо осветление и отопление и изправен акомулатор.


Георги Гинев предупреди шофьорите да тръгват на път само с пълен резервоар, а да на разчитат, че ще заредят в последствие. Подобен подход е рисков, ако попаднат в задръстване и не успеят да се доберат до бензиностанция.


"Ако поемат на път извън града, добре е да бъдат с топли дрехи, шапка и обувки и задължително да носят храна и вода"- каза още той. 


Полина Петрова


Четете още:

 

Ако закъсате с колата в снега, не я оставяйте на пътя


Пътна полиция: Неподготвените за зимата коли да не излизат при снеговалеж
 

 

 

Коментари

Новини Варна