IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
15:31 | 9 януари 2017
Обновен: 06:13 | 21 април 2024

Учат студенти как правилно да товарят кораб в нова лаборатория във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“

136 години от основаването на учебното заведение бяха отбелязани с тържествена церемония

По материала работи: Слав Велев
Учат студенти как правилно да товарят кораб в нова лаборатория във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“

Лаборатория за обучение по експлоатация на кораба и товарното дело откриха във висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“. „Това е част от нашата програма за обновяване на учебно-материалната база , свързана със създаване на оптимални условия за работа на нашите възпитаници. В лабораторията има общо 90 места. Тя има зала за теоретични и практически занятия на студентите ни от специалностите „Експлоатация на флота и пристанищата“ и „Корабоводене“. В лабораторията те ще се запознаят с различните методи за изчисляване на параметрите на товаро-разтоварните операции, които се провеждат на кораба. Ако натоварването на кораба не е направено както трябва , това е предпоставка за нарушаване на стабилността на кораба и за инциденти. Вече имаме софтуерен продукт, който позволява решаването на различен обем товарни задачи. Ще осигурим и нови програмни продукти, за да могат студентите да решават задачи за различни типове кораби“ – каза началникът на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ Флотилен адмирал професор доктор на военните науки Боян Медникаров.

 


 

Лабораторията е изградена съвместно с пристанищна инфраструктура. Тя беше открита от командира на военноморските сили на Република България контраадмирал Митко Петев и заместник кмета на община Варна Пейчо Пейчев. 


Събитието беше в деня, в който с тържествена церемония бяха отбелязани 136 години от основаването на висшето военноморско училище – 9 януари. „Морската Алма матер е заслужила своето място в обществения живот на България. По време на своето 136-годишно съществуване то е люлката на българската морска идея. Командирите, адмиралите завършили ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ доказаха, че няма по-високо подготвени от българските военноморски офицери. Капитаните, получили своите умения и знания във висшето военноморско училище и техните главни механици, показаха че българският флаг може да се вее достойно навсякъде по света, отново благодарение на Морската Алма матер. Когато говорим за славното минало, нека да кажем, че настоящето също е повод за гордост и радост“ – каза по време на церемонията контраадмирал Митко Петев. 

 

 

По време на церемонията във връзка с годишнината и за високи постижения в професионалната дейност бяха наградени военни и цивилни служители с отличия от министъра на отбраната и от началника на военноморското училище.  

 

 

 

Боян Медникаров отбеляза, че това е едно от малкото висши училища в света, което носи името на свой възпитаник от 1949 г. „Оттогава до сега хиляди наши випускници с гордост носят името „вапцаровци“. Да съхраним неговото отношение към морето, неговата духовна чистота, хуманизъм и нравствена сила“ – призова началникът на висшето военноморско училище. 

 


 

Около 2900 са студентите във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“. 267 са чужденците, които започнаха своето обучение през тази година. Във висшето военноморско училище има студенти от общо 14 държави, като най-много са от Гърция и Турция. „Има интерес и от Катар, но запитването беше основно за военни курсанти, за което още продължават междуправителствените разговори“ – каза още Боян Медникаров. Курсантите във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ са 90. „Тази бройка съответства на реалната поръчка, която военноморските сили заявяват, за да бъде осигурена тяхната реализация“ – поясни началникът на висшето военноморско училище.


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна