IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
15:28 | 13 януари 2017
Обновен: 09:29 | 20 април 2024

Отпразнуваха 118 г. от създаването на щаба на ВМС

Това става преди повече от век с указ на цар Фердинанд и е значителна крачка в развитието на военноморските сили, отбеляза контраадмирал Митко Петев

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

118 години от създаването на щаба на военноморските сили на Република България отпразнуваха униформени и цивилни служители. „Това е знаково събитие. Появата на щаба като формирование през 19-и век се налага поради развитието на военното дело. С указ номер 6 цар Фердинанд първи обединява управлението на дунавската флотилия и морската част в управление на морските ни войски или военноморския флот, като по този начин поставя началото на щаба на ВМС. Това е значителна крачка напред в изграждането на военноморските сили и има голямо значение не само от гледна точка на това, че се създава една институция. Създаването на щаба на ВМС превръща корабните формирования, които са разпръснати по Дунава и Черно море, във вид въоръжени сили. Това дава възможност да се развиват в последствие подводният флот, бреговата артилерия, морската авиация и т.н.. Любопитно е, че тогавашният командир на флота има за свой втори заместник - началника на щаба на флота. Още в началото се признава важното място на щаба като колективен орган, подпомагащ дейността на командващия на ВМС“ – припомни в словото си по случай годишнината контраадмирал Митко Петев – командир на военноморските сили на Република България.  



 


Независимо, че сме най-малкият вид въоръжени сили, ние имаме значителен принос към изпълняването на мисията и задачите на Българската армия и въоръжените сили на Република България – отбеляза той.

 



 


В щаба на ВМС се ръководи ежедневната дейност, планира се и се провежда бойната подготовка, правят се анализи. „Тук се кове бъдещето на военноморските сили. В щаба се формират концепциите, доктрините,вижданията, определят се основните приоритети. С право можем да кажем, че щабът е „мозъчният тръст“ на военноморските сили“ – каза още Митко Петев. 

 

Той допълни още, че за униформените служители на щаба е важно да са преминали през военните поделения, за да имат необходимия практически опит, както и да са получили допълнително обучение от военна академия. „Трябва да са доказали, че могат да работят в дефицит на време и под сериозно психическо натоварване, да решаваш сложни задачи“ – обобщи Митко Петев. 


Командирът на военноморските сили не пропусна да благодари и на цивилните служители. „Немислими са нашите делници и бъдещето на флота, без техния всеотдаен труд,  който те в продължение на десетилетия полагат“ – каза той. 


Поздравителни адреси по случай 118-ата годишнина от създаването на щаба на ВМС бяха изпратени от министъра на отбраната и кмета на община Варна Иван Портних. 

 

Музикален поздрав към личния състав на Щаба поднесе Представителния духов оркестър на ВМС.

 


На церемонията присъстваха областният управител Стоян Пасев, заместник кметът Пейчо Пейчев, районни кметове, командири на военни формирования. Стоян Пасев изрази благодарността си към всички военнослужещи, които са оказали подкрепа за спасяването на бедстващи в снежните преспи хора в областта и увери, че те ще получат грамоти в знак на признателност. 

 


Поздравления от името на цяло общинско ръководство поднесе заместник кметът Пейчо Пейчев. Той отбеляза, че военноморските сили са от важно стратегическо и оперативно значение за българската армия и за страната като цяло. Пейчо Пейчев пожела висок боен дух и упоритост за решаване на всички задачи. „За община Варна е изключителна привилегия да поддържа много добри отношения с командването на ВМС“ – обобщи той. 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов



 

 

 

Коментари

Новини Варна