IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
16:58 | 7 февруари 2017
Обновен: 04:44 | 9 май 2024

Учат децата как да реагират на злонамерени коментари в интернет

Младите хора не са толерантни към различното мнение, смятат експерти

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

„От теб з@виси“ (Be the change) е мотото на тазгодишната кампания, организирана от общинската дирекция „Превенции“ по повод Международния ден за безопасен интернет – 7 февруари. По предложение на Европейската комисия от 2004 г. вторият вторник на февруари е ден, в който вниманието на широката общественост е насочено към необходимостта от обединяване на усилията за по-сигурна онлайн среда за децата и младите хора, които да могат отговорно и безопасно да ползват възможностите на интернет и мобилните устройства.


В програмата са заложени два вида прояви - интерактивно обучение на доброволци от Градския превантивен клуб към дирекция „Превенции“ и занимания по метода „Връстници обучават връстници“ за доброволци от училищните превантивни клубове. В тях младежите ще се учат да противодействат на широко разпространения в онлайн пространството език на омразата.

 

„Поставяме учениците в ситуация, в която те стават свидетели на слово на омразата в социалните мрежи – отправено към тях, към техен близък или към непознат. Как биха реагирали те, но без да предизвикат конфликт. Казусът е интересен и за тях, и за нас. Първоначалните наблюдения са, че младите хора не са толерантни към различното мнение.  Това може да доведе до различни форми на насилие, а нашата задача е да го предотвратим и да покажем, че не е решение на проблема. В началото са доста скептични към предложението да подходят толерантно. Впоследствие стават съпричастни и разбират, че наистина има възможност този проблем да бъде решен“, разказа за Медийна група „Черно море“ Николай Кърджиев от Градския превантивен клуб. 

 

В рамките на инициативата ще бъдат разпространени и наръчниците – “Другият речник за интернет…“ и  „Рисково поведение в интернет и трафик на хора“.


Партньори на дирекция „Превенции“ в кампанията за безопасен интернет са 7 гимназии, в които има разкрити училищни превантивни клубове, които от 8 години работят по метода „Връстници обучават връстници“ – Първа езикова гимназия, IV ЕГ „Фр. Жолио-Кюри“, III ПМГ „Акад. М. Попов“, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, НГХНИ „К. Преславски“, Професионалната техническа гимназия, МГ „Д-р П. Берон“. Общо около 230 са обхванатите до момента ученици. През тази календарна година предстои подобни клубове да бъдат разкрити в още три варненски училища. От март ще започне обучение на нови доброволци.


В Градския превантивен клуб са включени 56 ученици и 22-ма студенти от варненски университети.  Николай Кърджиев е доброволец в клуба от 7 години. „За мен това занимание е от голямо значение, тъй като придобивам много знания, които разпространявам сред връстниците си. Опасности в интернет има много – от слово на омразата до онлайн тормоз, срещат се и различни обиди и провокации, които могат да доведат и до физическа разправа. В случая нашето оръжие е да повишим информираността сред младите хора. Затова организираме подобни обучения, с които ги подготвяме как да се предпазят от тези опасности. Учим ги на това как да бъдат толерантни, как да приемат различното, да знаят, че различното от тяхното убеждение не е непременно грешно или страшно. Към кои горещи линии да се обръщат за помощ, ако проблемът е сериозен. Подобна онлайн гореща линия е safenet.bg. Там всеки един човек може безплатно да получи съвет по проблема си, независимо дали са качили негова снимка в интернет, без негово желание, или му е откраднат профилът в социалната мрежа“, поясни той.


„Доста хора се вслушват в нашите съвети. Често искат и допълнителна информация. Задават въпроси за паролите, които използват в интернет. Мисля, че има полза от нашите разговори и от примерите, които им даваме. Често ми споделят за фалшиви профили, които са открили в социалните мрежи, в които друг човек се представя за тях, или цитират злобни коментари, които са получили на свои статуси или снимки“, допълва Ния Георгиева. Дванадесетокласничката в Хуманитарната гимназия е доброволец в Градския превантивен клуб от пет години. 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна