IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
17:11 | 16 февруари 2017
Обновен: 09:55 | 16 април 2024

Общината ремонтира 8 сгради – паметници на културата

Изтича срокът, в който собствениците трябва да предприемат предписаните действия

По материала работи: Деян Михайлов
Общината ремонтира 8 сгради – паметници на културата


Осем сгради със статут на паметници на културата предстои да ремонтира община Варна през 2017-а. Те са сред първите, към собствениците на които са отправени предписания и са издадени заповеди да ги укрепят. Собствениците на тези 8 сгради все още не са предприели никакви действия, а срокът изтича, съобщи в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ „Утро в нашия град“ главният архитект на община Варна Виктор Бузев. 


Припомняме, че ако в законово установения срок не започнат ремонтни дейности, реконструкцията ще бъде извършена от общината, а средствата от бюджета следва да бъдат възстановени след ипотекиране и продаване на търг на обектите. „Сформирали сме сериозни екипи във връзка с ремонта на тези 8 сгради – паметници на културата. Общината трябва да извърви целия път – изготвянето на проект и проектна документация, която да бъде съгласувана в Националния институт по недвижимите културни наследства, да бъде одобрена от министъра на културата, което пак ще отнеме време, но аз лично смятам, че ще се справим с тази задача. Важно е, че и министерството, и националният институт ни подкрепят и ги чувстваме като партньори в това начинание“, коментира Виктор Бузев. 


Основно става въпрос за жилищни сгради, разположени в централната градска част, на територията на район „Одесос“. 


Общо 400 са сградите във Варна със статут на паметници на културата. Очаква се одобряването на списък с още 157. През месец март във Варна ще гостува комисия експерти от националния институт, която ще направи оглед на част от сградите. „Не повече от три комисии годишно успяваме да привлечем в града ни, а по време на една комисия могат да се прегледат максимум 15 сгради. Процедурата върви бавно, тъй като от националния институт изпитват недостиг на кадри“, отбеляза Виктор Бузев. 


Проблемът е, че в периода, в който се изчаква експертната оценка, сградите нямат статут на паметници на културата, въпреки че са обекти с културна ценност. „Недобросъвестни собственици се възползват от този факт и бързат да ги съборят, особено ако имат инвестиционни намерения за терена. Поради тази причина кметът Иван Портних издаде заповед, с която се възпрепятства събарянето на подобни обекти“, допълни Виктор Бузев.


За да бъде една сграда обявена за паметник на културата, трябва да са минали най-малко 70 години от времето, в което тя е строена, нужно е също да носи характерни белези от този период по отношение на технологията на изграждане или да е свързана с исторически факти, обстоятелства и събития. „Списъкът със сгради, който очаква одобрение, е съставен от специалисти от администрацията, които обиколиха града в издирване на обекти с културно-историческа стойност. След това тяхното предложение беше разгледано на няколко експертни съвета. Комисиите от националния институт са последната инстанция, която отговаря на въпроса дали една сграда е паметник на културата, или не е. Имаме някои предложения, които бяха отхвърлени от тях, затова и първоначалният ни списък от 175 обекта беше редуциран до 157. Независимо дали ще бъдат обявени за паметници на културата, или не, всички обекти трябва да бъдат обходени, разгледани и анализирани“, поясни Виктор Бузев. 


Освен експерти от общинската администрация собственици също могат да предложат своята сграда за паметник на културата. „Това са хора, които полагат грижи за имота си и оценяват стойността на това, което притежават“, коментира главният архитект на Варна. 
За всички сгради, обявени за паметници на културата, както и за тези, за които се изчаква експертна оценка, е създадена подобна документация – направени са фотоалбуми, чертежите им са сканирани, а в случаите, когато проектите са изгубени, се възстановяват чрез архитектурно заснемане. „Благодарение на тази документация всяка една сграда – паметник на културата, дори да пострада по някакъв начин, може да бъде възстановена. Но когато става въпрос за сградите, които са в режим на изчакване на експертна оценка, това може да стане само с добро желание и амбиция от страна на собственика. Няма правен механизъм, който да ги задължи да възстановят сградите“, допълни Виктор Бузев. 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА
ИВАН БАРБОВ

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Коментари

Новини Варна