IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
15:30 | 21 февруари 2017
Обновен: 01:25 | 11 април 2024

Близо 500 ученици посетиха форума на варненските университети

Подобно изложение се организира за първи път

По материала работи: Слав Велев
УЧЕНИЦИТЕ ЗАДАВАХА много въпроси към представителите на всички университети. Снимка Пламен Гутинов

Близо 500 ученици от горния курс посетиха форума на варненските университети, организиран от Центъра за кариерно ориентиране при РУО-Варна. Подобно изложение се организира за първи път в морския град.

 


„Целта ни е да покажем на учениците предимствата на висшето образование, което предлагат варненските университети. Те са с традиции в обучението на студенти и дават много добра подготовка на възпитаниците си. Завършилите имат хубава реализация, както в страната, така и в чужбина. Прави впечатление, че варненските университети предлагат специалности, които са съобразени от една страна с интереса на кандидатстудентите, а от друга – с потребностите на бизнеса. Това е от важно значение за развитието на региона, защото варненските университети подготвят кадри, които ще са бъдещите двигатели на местната икономика“ – коментира за в. „Черно море“ Дияна Янева - ръководител на Центъра за кариерно ориентиране.

 



 


На изложението имаше щандове на всички варненски университети. На тях младежите получиха отговори на въпросите си във връзка с подготовката и условията за кандидатстване, както и относно бъдещата професионална реализация след завършване на всички бакалавърски и магистърски програми. 

 


„Събирам информация от всякъде, все още не съм избрала в кой университет да уча, но искам да работя с хора, може би връзки с обществеността. Искам в България да завърша бакалавърската си степен, след това евентуално мога да кандидатствам в чужбина. Предпочитам да живея тук, защото усещам, че това е мястото, на което трябва да бъда и обичам хората тук“ – каза за медийна група „Черно море“ единадесетокласничката Ванеса Чобанова. 

 


Съученичката й Мила Стефанова също беше категорична, че иска да живее и да работи в България. Тя сподели, че се е насочила към сферата на туризма, тъй като много обича да пътува, но по-скоро клонеше към решение да продължи образованието си в столичен университет. Въпреки това с внимание разгледа щандовете на варненските висши учебни заведения и изслуша за възможностите, които те предлагат. 


 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна