IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
09:05 | 22 февруари 2017
Обновен: 22:00 | 18 април 2024

Отново се очертава недостиг на кадри в туризма

Хотелиерите по родното Черноморие ще търсят работна ръка основно от Молдова и Украйна

По материала работи: Пламен Янков
Отново се очертава недостиг на кадри в туризма

Хотелиерите по родното Черноморие прогнозират, че и през предстоящия летен туристически сезон ще има недостиг на работна ръка. Те ще търсят кадри основно от Молдова и Украйна. Аргументът е, че там заплащането е колкото у нас.

 

Работодателите ще трябва да сключват сезонни трудови договори и няма да разчитат на формата "студентски стажове". Съгласно новия Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност работниците ще получат разрешение за сезонна заетост до 90 дни. Работодателите трябва да декларират, че има място за нощувка и осигурени заплати. По Северното Черноморие стажантите от Молдова и Украйна през миналата година са били близо 500. Специалисти от бранша смятат, че тези кадри ще се наемат на по-ниско престижни работни места.

 

Те ще се назначават като кухненски персонал, камериери, помощници на рецепция. До търсенето на кадри от чужбина се стигна, тъй като нашите кадри напускат страната заради по-доброто заплащане зад граница.

 

Черно море

 

Четете още „Капанчетата“ до брега се събуждат

Коментари

Новини Варна