IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
14:10 | 23 февруари 2017
Обновен: 03:37 | 6 април 2024

Ученици разбраха за какво да внимават когато започват работа

Кампанията на КНСБ и МОН се провежда за трета поредна година

По материала работи: Слав Велев
Председателят на КНСБ във Варна Илия Илиев се срещна с учениците от Търговската гимназия

От търговската гимназия „Г.С. Раковски“ във Варна започна тазгодишното трето издание на кампанията „Правата на всеки са права на всички“ – „Моето първо работно място“. Инициативата е на КНСБ и МОН. 


Председателят на КНСБ във Варна Илия Илиев запозна учениците с техните права и задължения когато постъпват на работа. „Целта ни е те да са подготвени, да знаят какви документи да подготвят да внимават за това какви капани ги очакват. На първо място преди да подпишат един трудов договор, трябва да прочетат добре всичко, включително и текста със ситен шрифт. Задължително е да знаят, че първо при започването на нова работа имат изпитателен срок, като през първите шест месеца всяка една от страните може да прекрати договора, ако реши, че другата страна не удовлетворява изискванията или не спазва задълженията си. Другото, което трябва да знаят е, че когато започнат работа те трябва да получат уведомление, че договорът е регистриран в НАП.  Друго важно нещо е, че  работната заплата се плаща в левове, а не в натура и др.“ – разясни Илия Илиев. 


По време на срещата с учениците от търговската гимназия беше представен кратък филм на тема „Моето първо работно място“. Последва беседа и дискусия, по време на която младите хора имаха възможност да изразят своите опасения. „Много искам да завърша ветеринарна медицина и да работя тук в България. Знам че при кандидатстване за работа трябва да се подаде автобиография и мотивационно писмо, но не съм се интересувала за повече подробности, тъй като все още ми е рано. Основното ми притеснение е как ще се представя на едно бъдещо интервю за мечтана позиция“ – сподели пред „Черно море“ 12-класничката Пламена. 


От териториалната организация на КНСБ във Варна имат амбиция да обиколят всички гимназии и средни училища в града и региона, но очакват покани от техните ръководства. 


Илия Илиев отбеляза също, че най-често срещаните нарушения на трудовото законодателство у нас са свързани със закъснение или неизплащане на работна заплата. „В някои учреждения се нарушават колективните трудови договори, които са нашият основен инструмент за действие, там където имаме синдикални организации. В някои предприятия има и нарушения, свързани с условията на труд“ – допълни той.


Полина Петрова
 

 

Коментари

Новини Варна