IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
16:27 | 24 февруари 2017
Обновен: 15:02 | 17 април 2024

Семейства на деца болни от диабет получиха инсулинови помпи

Андреа и Никола зарадва днес баронеса Денислава Ангелова в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

По материала работи: Борис Проданов
Семейства на деца болни от диабет получиха инсулинови помпи

Семейства на деца болни от диабет получиха инсулинови помпи от благотворителна кампания на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и баронеса Денислава Ангелова.

 

Баронеса Ангелова връчи поредните закупени със средства на дарители две инсулинови помпи с консумативи за тях, и сензори, необходими за постоянно наблюдение. Средствата за тези две помпи са събрани в рамките на четири месеца и днес зарадваха 8-годишната Андреа и 3-годишния Никола.

 

 

Съвместната национална кампания за инсулинова терапия стартира през 2014г. между създадената от баронеса Ангелова асоциация „Докосни дъгата“ и първия в страната „Център за иновативни терапии и авангардни технологии при диабет ( ЦИТАТ-Д ) в УМБАЛ „СВ. Марина“ за лечение на пациенти с диабет на възраст от 0 до 18 г.

 

Асоциацията до момента е закупила 8 инсулинови помпи, 12 трансмитера и съответно сензорите към тях, обяви баронеса Ангелова и поясни, че стойността на една инсулинова помпа е 5 500 лв. , консуматива е между 250лв. и 600лв. за инсулиновата помпа. Един трансмитер за измерване на кръвна захар е 1 700 лв., консуматива е 550 лв.

 

Благодарение на осигурените досега от кампанията инсулинови помпи и сензорни устройства всяко едно от децата успя да се върне към нормален живот, без строг дневен режим и многократно инжектиране на инсулин през деня.

 

Кампанията продължава да набира средства и обществена подкрепа. Предстои да започне организацията по втория национален детски диабетен лагер „Докосни дъгата“ от едноименната асоциация и ЦИТАТ-Д, с ръководител проф. д-р Виолета Йотова – началник на Първа детска клиника в болницата.

 

Мариана Стойкова

Снимки Пламен Гутинов

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна