IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
13:13 | 27 февруари 2017
Обновен: 06:04 | 20 април 2024

Иван Портних: Превръщаме Варна в град на знанието!

Студенти от МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов" споделиха пред кмета собствените си виждания за инфраструктурата на града

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Превръщаме Варна в град на знанието, обяви кметът Иван Портних на среща със студенти от Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов". Това е първата от поредицата подобни прояви във връзка с Европейска младежка столица 2017. Градоначалникът изтъкна, че образованието е основен приоритет в работата на общината, за което говори и фактът, че перото за образование е най-голямото в бюджета за 2017-а и възлиза на 104 млн. лв. Той подчерта, че се мисли и за реализацията на младите хора, за да могат да останат те във Варна и тук да градят успешна кариера. Това е една от основните политики във връзка с Варна 2017 - градът да продължи да бъде притегателен център за млади хора от града, региона и Европа, с добри възможности за образование и реализация. Иван Портних каза също, че значими стъпки в утвърждаването на Варна като град на образованието са изграждане на сграда на регионалната библиотека, основаването на Черноморски младежки и кариерен център и Стартъп акселератор – пространство, в което младите хора да получат подкрепа, за да реализират своите идеи. Той припомни, че се работи и за налагането на Варна като зона за иновации и развитие в партньорство със съседните общини – Аксаково, Девня и Белослав. „Това, че Варна е носител на титлата “Европейска младежка столица” не означава, че трябва да разработим атрактивен събитиен календар за 2017-а и с това да свърши всичко. Напротив, това е на първо място една сериозна платформа за прокарване на осъзнати политики, насочени към младежите, за да могат те да учат и да се реализират тук, а в това на практика е заложен бъдещият просперитет на Варна и региона като цяло“, обобщи Иван Портних.

 

От своя страна студентите от Медицинския университет изказаха собствените си виждания и предложения във връзка с инфраструктурата на града. Едно от предложенията, изказани от председателя на Студентския съвет Тургай Калинов, беше на мястото на заведенията, които се намират в близост до сградата на университета, да бъде изградена спортна площадка и зона за отдих. Младежите се оплакаха и от пренаселеността и проблемите с паркирането. Те настояха и за специална автобусна линия, която да обслужва отделните сгради, в които се провеждат лекциите и практиката на студентите от Медицинския университет. Друго от исканията беше за преференциални цени за студенти при посещения на културни и спортни мероприятия, както и при ползване на бази за спорт и при пътуване в градския транспорт. Младежите настояха и да бъдат предоставени на МУ – Варна, тенис кортовете в “Чайка” и имотите около студентските общежития в блок 3 на ул. „Брегалница“. Тургай Калинов заяви също, че е добре общината да спонсорира някои от събитията, които студентите от университета организират традиционно. По думите му това би разширило техния обхват и те биха се превърнали в логичен акцент в обществения живот в контекста на Варна – Европейска младежка столица. Проявите са свързани с повишаването на здравната култура на населението и подтикването на хора от различни възрасти да ходят редовно на различни профилактични прегледи. 

 


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна