IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
12:21 | 20 март 2017
Обновен: 03:09 | 25 април 2024

Благотворителен великденски базар започна в ОУ "Цар Симеон I" във Варна (СНИМКИ)

Специален гост на откриването беше областният управител Тодор Йотов

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Баготворителен великденски базар беше открит в ОУ "Цар Симеон I" във Варна.

 

Той може да се посети от днес до 7 април, всеки работен ден до 18 часа.

 

На щанда ще се редуват доброволци родители, учители и ученици. Сумата, която бъде събрана от благотворителната разпродажба ще бъде дарена на Фонда за лечение на деца, обяви директорката на училището Стоянка Велянова. 

 

 

В базара се предлагат ръчно изработени сувенири за Великден.

 

Има цветни яйца, други декорирани с пъстра вълна с техниката иглонабиване, както и такива, които наподобяват стъклопис. 

 


Благотворителната проява беше открита от областния управител на Варна Тодор Йотов.

 

Той пристигна в училището с красива картичка в ръце, изработена от децата и попита с усмивка - можех ли да откажа на такава покана!


Областният управител поговори приятелски с учениците и сподели, че е щастлив, че ги възпитават в духа на традициите, който трябва да се предава от поколение на поколение. „Образованието и културата трябва да бъдат на първо място сред приоритетите на хората, които управляват държавата. Без тях не може да има развитие“ – подчерта той. Областният управител настоя децата да му обещаят, че ще са винаги дисциплинирани и ученолюбиви. От своя страна директорката на ОУ "Цар Симеон I" Стоянка Велянова отбеляза, че за първия срок няма нито една наложена санкция на ученик. 
 

 

Тодор Йотов поздрави ръководството на училището, учителите, родителите и децата за благородната инициатива и предложи съдействие - щанд с прекрасните ръчно изработени сувенири да бъде открит и в областна администрация. Директорката на ОУ "Цар Симеон I" благодари за подадената ръка и се ангажира лично днес до края на деня щандът да бъде експониран. 

 

 


Това не е първата благотворителна инициатива, която се провежда в училището. „Това е нашето послание към цялото общество, да сме добри и съпричастни не само по празници“ – каза Стоянка Велянова.



 


Тя отбеляза, че великденските сувенири се продават на минимална цена, която е консултирана с родителите на малките творци, които са ги изработили, но всеки може да дари и по-голяма сума за благотворителната инициатива, ако има възможност.

 

Стоянка Велянова подчерта, че децата от ОУ "Цар Симеон I" са носители на много национални награди за изобразително изкуство, макар че училището не е профилирано. Уменията си малките творци показаха и в импровизирана арт-работилничка. В нея те изработваха на място сувенири, които също ще бъдат продадени благотворително в базара. 
 



 


Седмокласничката Анна показа умението си да декорира прецизно с темперни бои. „Обичам да рисувам, от малка се занимавам с това и имам призови места в много конкурси“, похвали се малката художничка. 


Шестокласничката Ема демонстрира пред посетителите на базара как се изработват вълнени яйца. „Съвсем скоро усвоих тази техника, но много ми хареса.  Наскоро правих и вълнена кукла“ – сподели тя. 

 


Децата са изработили сувенирите, които се предлагат в благотворителния базар, по време на часовете по изобразително изкуство и не само… „Подходиха с голям ентусиазъм. Работиха и продължават да работят отдадено не само в часовете, но и в междучасията, а дори и вкъщи с помощта на техните родители. Макар да им е доста натоварено предвид това, че са заети с активен учебен процес, те изработиха повече експонати, отколкото предполагахме. Основно техниките, които използвахме, са работа с акрилни и маслени бои. Новите неща, което тази година правим, това са плъсти с жива вълна с флорални елементи и стъклопис. Децата подходиха с голям интерес към тези техники и бързо ги усвоиха“ – разкри пред Медийна група „Черно море“ учителката по изобразително изкуство в ОУ „Цар Симеон I“ Тодорка Ненкова.
 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна