Влияе ли Ви пролетната умора?
Попитахме 333 варненци дали и доколко са повлияни от пролетната умора.
Публикувана: 21 Apr 2017 | 12:44

Според проведената анкета сред читателите на Агенция „Черно море“, най-голяма част от тях се „Чувстват като пребити“ и причина за това е настъпването на пролетта. На 33% от взелите участие в допитването пролетната умора им влияе, и то много.

 

17% от анкетираните дами и господа заявяват, че от „работа не им остава време за глупости“, а 16% (надяваме се с чувство за хумор) твърдят, че умората не ги е пускала от миналата пролет.

 

10% намират спасение от симптомите на сезона в разходките на открито, а 8% прибягват до витамини, за да се чувстват „горе-долу“ добре.

 

За 9% от анкетираните пролетната умора не е проблем, а цели 7% определят себе си като „хиперактивни“ през цялата година.

 

За щастие само 1 е процента на потърсилите лекарска помощ.

 

Потърсихме мнението темата и съвети за това как да се справим с проблема от д-р Митева, общопрактикуващ лекар.

 

„По това време на сезона зачестяват оплакванията на пациентите от главоболие, световъртеж, сънливост и липса на тонус… казано накратко умора. Основната причина за пролетната умора е преходът от студено към топло време, както и удължаването на деня. В такива моменти, когато пациента е клинично здрав препоръчвам при възможност разходки на открито, както и повишен прием на плодове и зеленчуци“, коментира за Черно море д-р Митева.

 

„По време на зимата нивата на хормона серотонин, наричан хормон на щастието, намаляват значително, тъй като за производството му е нужна слънчева светлина. Това води до чувство на изтощение в началото на пролетта. Затова е необходима въпреки умората да се повиши физическата активност и то предимно активността на открито“, посъветва докторът.

 

Мариана Стойкова

Коментари ( 0 )