IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
17:51 | 25 април 2017
Обновен: 10:26 | 29 март 2024

С открити уроци повишават езиковата грамотност на учениците във Варна

В иновативната съвместна практика се включиха СУЕО “А.С.Пушкин“ и ОУ “Св. св. Кирил и Методий“

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

С поредица от открити уроци повишават езиковата грамотност на учениците във Варна. В съвместната проява се включват СУЕО “А.С.Пушкин“ и ОУ “Св. св. Кирил и Методий“. Инициативата е на Регионалното управление по образованието във Варна. „Идеята се зароди в началото на учебната година, когато систематизирахме приоритетните си цели. Поставихме си една много важна и актуална задача – да работим за повишаване езиковата грамотност на подрастващите като използваме различни нетрадиционни и интересни за учениците практики. Решихме да направим открити уроци, в които да включим деца на различна възраст и от различни училища. Темата за пунктуацията е нишка, която преминава през обучението по български език и литература във всички класове, затова започнахме от там. От друга страна тя се открои като една от типичните грешки, която учениците правят по време на националното външно оценяване“ – поясни пред медийна група „Черно море“ началникът на РУО-Варна Венцеслава Генова. 

 


Съвместните открити уроци са пилотна практика за Варна през тази година. Проведени са два – по български език и литература, в който са се включили около 100 деца. В първия са участвали третокласници от СУЕО “А.С.Пушкин“ и ОУ “Св. св. Кирил и Методий“, а във втория – шестокласници и деветокласници от двете училища.

 

 

„Много съм развълнувана от възможността да участвам в открит урок с по-големи ученици, така ще разбера какво ме очаква в 9 клас“, разкри шестокласничката от ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ Ема Георгиева.

 

Тя сподели че пунктуацията, обособените части и видовете изречения по цел на общуване, които бяха обект на открития урок, не я затрудняват. Деветокласникът от СУЕО “А.С.Пушкин“ Никола Бочуков също се включи в съвместното занятие. „Доволен съм, че се запознах с ученици от друго училище и че имахме възможност да си помогнем един на друг, да обменим знания, да покажем кой какво е научил“, коментира той. 



 


На откритите уроци присъстваха учители по български език и литература от област Варна, които имаха възможност да почерпят добри практики от колегите си от СУЕО “А.С.Пушкин“ и ОУ “Св. св. Кирил и Методий“.

 

„Надявам се да сме помогнали на колегите учители, които присъставаха на този открит урок, не подценявам техния професионализъм, но винаги е полезно да си свериш часовника, да вземеш идея, която ти се предлага и да я адаптираш съобразно спецификата на твоето училище, по хубаво от това няма. Новата форма, която демонстрираме не е самоцелна, тя се възприема много добре от учениците. На тях освен полезно им е и много интересно по време на тези открити уроци. Езиковата култура за мен е съществена част от общата култура на човека“ – отбеляза Сияна Филипова – директор на ОУ “Св. св. Кирил и Методий“.



 


„Смятам, че много точно подбрахме времето за откритите уроци по български език – в навечерието на 24 май“, допълни Светлан Илиев, директор на СУЕО “А.С.Пушкин“. 



 


След като се прецени ефектът от иновативната практика, за следващата учебна година ще бъдат заложени открити уроци и по други предмети, в които да се включат и други варненски училища. 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна