IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
13:20 | 19 май 2017
Обновен: 14:16 | 16 април 2024

Годишните награди Варна ще бъдат връчени в навечерието на 24 май

Номинациите за 2017 г. бяха приети от общинските съветници на редовно заседание

По материала работи: Слав Велев
Годишните награди Варна ще бъдат връчени в навечерието на 24 май

Предложенията за носителите на награда "Варна" бяха утвърдени на днешното редовно заседание на местния парламент. Съветниците гласуваха номинираните в областта на културата, в сферата на науката и висшето образование и в системата на предучилищното и училищното образование.

 

За голямата награда „Варна” е номиниран Венцеслав Антонов – за изложбата му в галерия „Графит“ през месец ноември 2016 г., за извеждане на „Биеналето“ на световен подиум и за цялостно творчество.

 

В раздела за литература са отличени  Ангел Ангелов - за издадения му роман „Пътуването“, и Юлиян Янков – за издадените му книги „Романтика за динозаври“ и „Строителите на случайностна България“ (в съавторство с Деян Михайлов).

 

В категорията Изобразителни изкуства са номинирани Лора Маринова – Борисова и Димитър Борисов – за високи екипни постижения в областта на сценографията, портрета и композицията.  

 

Отличените в раздел Театър са актрисата Гергана Арнаудова – за блестящото й изпълнение на главната роля Мадам Злата в постановката „Криворазбраната цивилизация“, както и в редица други постановки, и Екипът на Държавен куклен театър – Варна – за спектакъла „Мечо Пух“.

 

За принос в музиката за награда Варна са предложени Емил Георгиев - за активното пропагандиране на българската музика в чужбина и преподавателска дейност, и Неждет Мустафа Ахмед – за изключителния му принос за развитието на музикалния фолклор, за преподавателска и изпълнителска дейност в инструменталния фолклор.

 

В категория Опера е номиниран екипът на Държавна опера Варна - за постановъчен екип и изпълнители – симфоничен оркестър, солисти, хор и балетна трупа за световната премиера „Граф Монте Кристо“, мюзикъл по едноименния роман на Александър Дюма.

 

В категориите Танц, Кино и Архитектура тази година номинации няма.

 

За журналистика е отличена Татяна Капричева за високия й професионализъм, за популяризиране и отразяване на музикалния и културния живот на Варна.

 

В сферата на науката и висшето образование за Хуманитарни науки номинацията за индивидуална награда е за проф. д-р Стефан Пеев – за цялостна научноизследователска, преподавателска и лечебна дейност в сферата на денталната имплантология. За колективна награда е предложен Факултетът „Обществено здравеопазване” към МУ – за разработване, въвеждане и акредитиране на три нови специалности през 2016 година

 

За Природни науки няма номинации за индивидуална награда. Колективна награда Варна Съюзът на учените в морската столица предлага да бъде присъдена на научен колектив доц. д-р Георги Киров, гл. ас. Д-р Любомир Камбуров и ас. Д-р Георги Червенков – за високи постижения в патентната дейност и значителен международен научен принос

 

За принос в Обществените науки предложението е индивидуална награда да получи проф. д-р Станислав Иванов – за изключителната му научна продуктивност, която го поставя на първо място в страната сред преподавателите в областта на туризма по брой публикации в реномирани международни научни списания. За колективна награда е номиниран научен колектив с ръководител проф. д-р Теодора Бакърджиева – за създадения нов образователен проект „Българо-норвежка образователна програма” в Свободния университет.

 

В категорията Технически науки за индивидуална награда е предложена доц. д-р инж. Кристина Близнакова – за високи постижения в областта на биомедицинското инженерство и за изследването на нови методи и технологии за диагностика на туморни образования на млечната жлеза.

 

Номинацията за колективна награда е за научен колектив с ръководител флотилен адмирал проф. Боян Медникаров – за изпълнението на инвестиционния проект „Полигон за практическо обучение по борба с корабни пожари”.

 

В системата на предучилищното и училищно образование са номинирани следните личности и колективи:  

 

За ученик на годината в областта  на общообразователната подготовка е отличен Виктор Стоянов Мирев - ученик от ХII клас в МГ „Д-р Петър Берон“, носител на сребърен медал от ХIХ Национална олимпиада по астрономия в гр. Кюстендил. Златен медал при отборно класиране на националния отбор на България в Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Индия.  

 

Ученик на годината в областта  на професионалната подготовка - Христо Димитров Христов – ученик от IХ клас в Спортно училище „Георги Бенковски“, състезател по вдигане на тежести.  Носител на три златни медала - в изхвърляне, изтласкване и двубой, като в двете дисциплини - изтласкване и двубой постави европейски рекорди на Европейското първенство за кадети до 15 години в Полша.        Носител на три златни медала в изхвърляне, изтласкване и двубой на Световното първенство за кадети до 17 г., в категория 94 кг. в Банкок, Тайланд.  

 

Учител на годината в областта  на обслужващите звена  - Ева Стефанова Божурова –  старши учител по астрономия в Център за подкрепа на личностно развитие – Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник”.

 

Учител на годината в областта на основното образование  - Недко Петров Царев – учител в ОУ „Антон Страшимиров“, утвърдил се с авторитета си сред учениците като отличен учител по музика с инструмент гайда.

 

Учител на годината в областта на средното образование  - Тодор Янков Янков – учител по информатика и информационни технологии в Частна профилирана гимназия „Антоан дьо Сент – Екзюпери“.

 

Учител на годината в областта на професионалната подготовка  - Крум Илиев Крумов – дългогодишен учител по спорт „Лека атлетика“ в Спортно училище „Георги Бенковски“.  

 

Колектив на годината в областта на предучилищното образование  - ДГ № 38 „Маргаритка“ с директор Параскева Жекова Люцканова - колективът се отличава с голям творчески потенциал, активност и резултати в реализирането на образователните и възпитателни цели, задачи и дейности.

 

Колектив на годината в областта  на основно училищно образование и обслужващи звена  - ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ с директор Сияна Филипова Мандова - училище с безспорен авторитет пред варненската общественост, с позитивен индивидуален облик в резултат на системен, високопрофесионален педагогически труд и успешно ръководство на многообразните дейности с над 900 ученика. 

 

7 членното жури в състав: проф. Стоимен Стоилов, Елка Няголова, Атанас Илиев, Стефан Бояджиев, Стоян Радев и Атанас Якимов ще разгледа кандидатурите и ще определи най-достойните призьори на тази годишните награди.

 

Награждаването ще се проведе на 23 май в 11ч. в зала Пленарна на Община Варна.

 

Мариана Стойкова

снимка Пламен Гутинов

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна