IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
17:59 | 22 май 2017
Обновен: 12:55 | 15 април 2024

Варненци са най-силно ощетени с парите за здравеопазване

На човек годишно се падат по 160 лв. за лечение, колкото в малък град като Пазарджик

По материала работи: Борис Проданов
Варненци са най-силно ощетени с парите за здравеопазване

За Варна годишната сума на човек от населението за болнична помощ е 160 лв. За Плевен е 209 лв., за Русе – 170 лв., Пловдив – 311 лв., София – 285 лв. Еднаква с тази за Варна е сумата, определена за Пазарджик. 

 

Възникват въпроси каква методика е използвана при определянето на тези суми. И защо Варна е с по-сурови финансови рестрикции отколкото останалите градове. Това заяви на пресконференция в зала „Варна“ на общината председателят на БЛС – Варна, проф. д-р Радослав Радев. Нямаме отговор и защо се налагат тези рестрикции при положение, че със 154 млн. е увеличението на бюджета на НЗОК, допълни професорът и поясни, че след подписването на Националния рамков договор са се появили много изкривявания, едно от които е преопределянето на тримесечните бюджети за болнично здравеопазване. 
 

„Отговор получихме само на един въпрос: дали ще бъде платена изработената, призната и отчетена към Здравната каса надлимитна дейност. Отговорът беше отрицателен. В национален мащаб този отговор означава 54 млн. лв. за 2015 г., 34 млн. лв. за 2016 г. - пари, които няма да бъдат получени от болниците. Как да работим?“, попита професор Радев.
 

„Варна не е град, който трябва и може да бъде подценяван, и няма да си позволим да останем безучастни към всеки опит Варна и областта да бъдат поставяни на колене по отношение на здравеопазването.“ Проф. Радев сравни случващото се в момента със свлачище, надвиснало над Варна, което несъмнено ще нанесе поражения.
 

Проф. Радев уточни също, че държавните лечебни заведения са длъжни да приемат всеки, без значение колко тежко е заболяването му и колко това ще увеличи разходите на лечебното заведение. За целта е необходимо различно остойностяване на клиничните пътеки в зависимост от вида и структурата на лечебното заведение. Болниците във Варна поемат лечението и по спешност, и планово на цяла Североизточна България. Тук има високоспециализирани клиники и апаратура, която дава възможност на специалистите да се справят с изключително тежки случаи.
 

Бюджетът за болнична помощ за Варненска област за последното тримесечие е намален с 9%, каза още професорът.

 

Мариана Стойкова

снимка Пламен гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна