IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
17:10 | 24 май 2017
Обновен: 10:34 | 29 март 2024

Трудна, но успешна беше последната учебна година във Варна

Здраве и дръзновение на ученици и преподаватели пожелаха началникът на РУО – Варна, Венцеслава Генова и директорът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова

По материала работи: Слав Велев
МНОГО УЧЕНИЦИ закичиха гордо лентата отличник в края на учебната година. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Трудна, но успешна беше последната учебна година предвид въвеждането на новия образователен закон. Около това становище се обединиха началникът на РУО – Варна, Венцеслава Генова и директорът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова. Те поздравиха ученици и преподаватели във връзка с Празника на славянската писменост и култура – 24 май.


- Какво ще пожелаете на ученици и учители за празника?
Венцеслава Генова: На всички ученици, на всички колеги учители и на техните семейства искам да пожелая преди всичко здраве и да не падат духом, въпреки трудностите в живота. Празникът 24 май доказва, че нас ни има, защото тачим нашите традиции. 

 

 

Лилия Христова: В този светъл ден  пожелавам на всички много здраве, дръзновение и успехи в учението и науката. Благодарение на тези достижения Варна да продължи да се утвърждава като град на знанието. 

 

 


- Каква беше изминаващата учебна година за Варна предвид това, че тя беше първата след въвеждането на новия образователен закон?
Венцеслава Генова: Трудна година, но успешна… Благодарна съм на колегите директори и учители, които с много усилия успяха новата, доста променена база на образователни стандарти да я въведат в обръщение. И през следващата година ни очакват предизвикателства… Въвеждането на новия закон и на наредбите показаха кои аспекти трябва да се променят. Много активни са колегите учители, внасят своите предложения, така че следващата учебна година ще е година на напасване на работещи и отделяне на неработещи моменти. 
Лилия Христова:  Смело мога да кажа, че Варна е един от градовете, в който процесът на въвеждане на новия образователен закон протече спокойно. Мисля, че трябва да се поздравим за усилията, които положихме заедно с регионалното управление по образованието, и да благодарим на цялата гилдия, която без излишно напрежение изпълняваше всичко, което трябваше да бъде направено. 


- Какъв беше 24 май в ученическите ви години?
Венцеслава Генова: Аз си спомням многолюдни и тържествени манифестации. Оттогава досега е останало най-важното. Всичко, което е било излишно, всички ценности, които са били разколебани през годините, са отпаднали. Останала е вярата в духа на българина. 


Лилия Христова: Най-хубавият ми спомен сякаш е от последния 24 май, когато завършвах Пета гимназия. Завинаги ще запазя прекрасното чувство оттогава, когато бяхме абитуриенти. 

 


- Днешните ученици по-различни ли са от тогавашните?
Венцеслава Генова: Разбира сe…  Но са също толкова емоционални. Сега те са по-рационални, по-адаптивни и им желая да бъдат успешни хора. 
Лилия Христова: Убедена съм, че всяко поколение има своите положителни качества. Мисля, че учениците и днес посвоему обичат и уважават своите родители и учители. Може би не по начина, по който ние сме го правили, но емоцията на всеки човек е различна и до голяма степен се определя от времето, в което живее. Нашите ученици са много добри млади хора и ще бъдат достойни граждани на Варна. 


Полина Петрова
 

Четете още:
С тържествено шествие Варна отбеляза 24 май (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна