IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
14:11 | 19 юни 2017
Обновен: 12:56 | 7 април 2024

Д'Артанян влиза на кон в Летния театър във Варна на 29 юни

С поредица от съвместни инициативи Държавната опера в морския град и РБ Пенчо Славейков ще отбележат 215 г. от рождението на Александър Дюма

По материала работи: Слав Велев
Д'Артанян влиза на кон в Летния театър във Варна на 29 юни

Д'Артанян ще влезе на кон в Летния театър във Варна на 29 юни за премиерата на мюзикъла "Тримата мускетари". В главната роля ще е младият актьор Ованес Торосян. Той разкри, че продължава тренировките си по езда и се надява в последните дни да се сработи още по-добре с коня Питър Пан. Освен това все още развива майсторството си във фехтовката и сценичния бой, където няма място за импровизации. 


Във връзка с премиерата на мюзикъла "Тримата мускетари" и по повод 215 г. от рождението на Александър Дюма от Държавна опера Варна са разработили съвместна инициатива с РБ "Пенчо Славейков". В библиотеката ще бъде подредена изложба с книги на знаменития писател, превеждани на български. Голяма част от заглавията ще може да бъдат заемани от читателите, а всеки, заел том на Дюма ще получи ваучер за отстъпка за премиерата на мюзикъла в летния театър и за втората дата на представлението - 22 август. 


В РБ Пенчо Славейков ще бъде показано и най-старото издание на роман на Дюма на български, както и преводи на книгите му на различни езици. В отдел "Изкуство" на 26 юни ще гостува Ованес Торосян, който ще чете любимите си откъси от "Тримата мускетари". Младият актьор не крие, че това е една от любимите книги от детството му, когато с неговия брат и приятелите им често са играели на Д'Артанян и "Тримата мускетари", но тогава той е бил най-често в ролята на Арамис.

 

За да навлезе по-детайлно в образа на героя на Дюма преди премиерата на мюзикъла, му помага преподавателят по сценичен бой и фехтовка Николай Дериволков. Ден след първото представление на "Тримата мускетари", на 30 юни, от Държавна Опера - Варна организират семинар за средношколци. Младежите ще имат възможност да се докоснат от изкуството на фехтовката и да получат ценни съвети от преподавателя, според който най-важното е да не се бърза. 


Друга от инициативите, с която ще бъде почетена във Варна годишнината от рождението на Дюма е филмов маратон, който ще е на 22 юни от 10 до 16 часа, отново в отдел "Изкуство" на регионалната библиотека "Пенчо Славейков". Ще бъдат показани някои от пълнометражните версии, правени през годините на "Тримата мускетари" и "Граф Монте Кристо". 


Специално за премиерата на "Тримата мускетари" на 29 август от 21 часа в Летния театър, от Държавна опера - Варна правят жест към своята публика от кварталите "Аспарухово" и "Владиславово". Срещу предоставен закупен билет за спектакъла, те ще могат да ползват безплатен транспорт до дома с автобус и микробус, който обикновено се грижат за прибирането на актьорите и музикантите. 
 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна