IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
16:35 | 20 юни 2017
Обновен: 10:28 | 15 април 2024

Местят ученици от 7 училища в града заради мащабни ремонти

Срокът за реализация на проекта е 2019г.

По материала работи: Борис Проданов
Местят ученици от 7 училища в града заради мащабни ремонти

7 училища и 3 детски градини на територията на Община Варна са предвидени за цялостна реконструкция във връзка с подписан Административен договор за безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на проект „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на гр. Варна“.

 

За реализацията на този мащабен проект са предвидени 16,5 млн. лв., а срокът за приключването му е до 2019г.

 

Мащабността на предстоящите ремонтни дейности налагат да бъдат предприети действия за преместване на децата и учениците от градините и училищата, в които са предвидени реконструкции.

 

Извървяхме дълъг и труден път, докато стигнем до това решение, искам да се извиня на родители, учители и деца, че ще се наложи да бъдат местени по време на изпълнението на този грандиозен за Община Варна проект в образователната структура каза Лилия Христова, директор на общинската дирекция „Образование, младежки дейности“. Направихме всичко възможно разпределението на приемащото училище да бъде възможно най-близко до района ремонтираното училище.

 

Преместването на учениците се налага по няколко причини, допълни Лилия Христова. Не може да се извършват строително-монтажни работи, когато вътре има деца. В проекта са заложени много дейности, които изискват разбиване на прозорци, стени, изолации и др. Работи се с режещи машини и запрашеността също е опасна за здравето на учениците. Почти във всяко училище се налага и подмяна на ВиК инсталациите.

 

Засегнатите училища са Първо основно училище, СУ „П-Яворов”, VII СУ „Найден Геров”, ОУ „Константин Арабаджиев”, СУ „Димчо Дебелянов”, ОУ „Стефан Караджа” ОУ „Никола Banцаров“, и детските градини „Светулка”, „Първи юни” и „Ян Бибиян”.

 

Уточнено до момента е I-во Основно училище да се премести в СУ „П.Кр.Яворов“ и обратният вариант, в зависимост за кое от двете училища първо ще излезе обществената поръчка.

 

Сложна е ситуацията със VII СУ „Найден Геров“, което е училище с близо 1500 деца, които се налага да бъдат разпределени в четири сгради: ПГТМД, ОУ „Черноризец Храбър“, I Езикова гимназия и IV Езикова гимназия. Най-малките ще бъдат разположени в техникума по облекло, което е най-близо до училище „Найден Геров“.

 

ОУ „Константин Арабаджиев“ ще се възползва от филиала на сградата.

 

ОУ „Ст. Караджа“ в ОУ „ Ангел Кънчев“.

 

В ОУ „Никола Вапцаров“ ремонтните дейности ще се извършват поетапно по корпуси и няма да се налага преместване на учениците.

 

За ОУ „Димчо Дебелянов“ все още се търси подходящо решение, което може би ще забави стартирането на строително-монтажните дейности за 2018г.

От детските градини проблемна се очертава ДГ „Светулка“ и вероятно ще бъде ремонтирана следващото лято, поясни Лилия Христова.

 

Мариана Стойкова

 

Коментари

Новини Варна