IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
13:17 | 20 юни 2017
Обновен: 04:45 | 15 април 2024

Въвеждат почасови съботно-неделни занимания в детските градини във Варна

За да влезе в сила наредбата трябва да бъде одобрена на сесия на Общинския съвет

По материала работи: Борис Проданов
Въвеждат почасови съботно-неделни занимания в детските градини във Варна

На редовно заседание Правната комисия към Общинския съвет във Варна гласува нова наредба, свързана със сезонните услуги за занимания на децата в детските градини на територията на община Варна.

 

Нормативният документ е във връзка с изискванията на новия Закон за училищно и предучилищно образование, поясни Славничка Ангелова, гл. експерт "Детски градини" към община Варна.

 

Тази наредба дава възможност да се предложат допълнителни услуги на родителите как да използват детските градини, както в събота и неделя, така и като цяло през летните месеци. Формулирани като допълнителни услуги, те съответно се заплащат съобразно няколко основни изисквания. Съботно-неделните почасови посещения в рамките на четири часа могат да бъдат посещавани от децата, записани в съответната детска градина. Заниманията, които ще се провеждат до обяд и към тях не е предвидена храна, ще струват 11 лв. на ден. Желаещите родители трябва да подадат предварително заявления в съответната градина.

 

Сезонните услуги не са нови на територията на община Варна. В т.нар. сезонни детски градини могат да влизат всички малчугани от детските градини на Варна, както и деца, които са от други общини, но пребивават на територията на града през летния сезон. Допълнителната услуга се заплаща по 100 лв. на месец, а градините функционират от 01.06 до 14.09. Таксата е по-висока, защото е свързана с 12-часов престой – от 7 ч. до 19 ч. и е свързана и с храненето на децата по време на престоя им в съответната сезонна градина, заяви Славничка Ангелова. 

 

Мариана Стойкова

Коментари

Новини Варна