IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
18:00 | 22 юни 2017
Обновен: 09:56 | 20 април 2024

Албум със снимки популяризира забележителностите на Варна

Авторите са ученици от школата по фотография към ОДК

По материала работи: Слав Велев
Албум със снимки популяризира забележителностите на Варна

Фотокнижка "Азбуката на Варна" са замислили и реализирали 15 младежи от школата по фотография към Общинския детски комплекс заедно със своята преподавателка Елвира Георгиева. Албумът е издаден наскоро, но идеята датира от няколко години. "Преди 2-3 години започнахме да събираме снимките в една папчица с идея да ги промотираме по някакъв начин след време, като първоначално мислехме за изложба. Впоследствие решихме да направим този албум, който озаглавихме "Азбука на Варна", защото потърсихме забележителност с всяка буква. Най-трудно ни беше да намерим подходяща снимка за „ь“, но в крайна сметка попаднахме на интересен кадър с облаче над морето, което беше под формата на буквата", разказа ръководителят на фотографската школа Елвира Георгиева в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море" - "Утро в нашия град". 

 

Всяка от забележителностите е представена с кратък текст на български и английски, а преводът отново е на момиче от школата. "Търсенето на информация за обектите беше много полезно, защото се оказа, че много неща не са известни на децата и младежите. С удоволствие се впуснахме в търсенето на интересни подробности за забележителностите на Варна", коментира Елвира Георгиева. 

 

 

В изданието са включени снимки на 15 млади фотографи. Един от тях е Калина. Тя е в школата по фотография от самото й създаване преди 4 години. "Научих много неща през това време, особено в областта на компютърната обработка на снимките, но там има прекалено много детайли и винаги излиза нещо ново, така че винаги има какво още да се научи. Много е важна практиката. Аз обичам да снимам портрети и пейзажи, интересна ми е и макрофотографията, но, за съжаление, школата не разполага с макрообектив. Преди години заемахме един за занятията си", разказа Калина. Въпреки че изглежда запленена от фотографията, тя не смята да се занимава професионално с нея, а по-скоро да я остави за свободното си време. Колкото и нетипично да звучи за една творческа личност, Калина е решила да учи химия и мечтае да се реализира като фармацевт. Насочила се е към образование и кариера в чужбина. Момичето посъветва всички млади хора, които правят първите си стъпки във фотографията, да не спират да четат, да гледат повече картини и снимки, за да развиват въображението си, и да обръщат внимание на малките детайли във всичко. 

 

 

Общо 45 деца и младежи се обучават в школата по фотография към ОДК, разделени в три възрастови групи. Най-малките са в пети клас, а най-големите вече завършват средното си образование. "Интересът е голям, но като разберат, че ги очаква много работа по време на нашите занятия и че има доста технически подробности, някои се отказват. На тяхно място обаче идват други. За щастие има и такива, които са в школата от самото й създаване и правят всичко с голямо удоволствие", допълни Елвира Георгиева. 
 

Голямата надежда на всички от школата е фотокнижката "Азбуката на Варна" да се тиражира и да се подарява на участници в национални и международни конкурси като спомен от града ни.

 


Полина Петрова, Иван Барбов

 

Целия разговор в студиото на сутрешния блок на ТВ "Черно море" - "Утро в нашия град", вижте тук:


"Щрихи от утрото" (22.06.2017) - Албум популяризира забележителностите на Варна
 

Коментари

Новини Варна