IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
17:36 | 26 юни 2017
Обновен: 16:08 | 24 април 2024

Операта и Кукленият театър във Варна със съвместен проект

„Влюбеният Моцарт, или Дон Жуан – кукловодът“ ще се играе на 5 август в Римските терми

По материала работи: Слав Велев
Операта и Кукленият театър във Варна със съвместен проект

Кукленият театър е поредната културна институция, с която от Операта във Варна организират съвместен проект. Преди дни Държавна опера – Варна, и РБ „Пенчо Славейков“ обявиха инициативите си във връзка с отбелязването на 215-годишнината от рождението на Александър Дюма. Съвместният проект с Кукления театър е свързан с друга голяма личност, този път в сферата на музиката – Моцарт.


Представлението „Влюбеният Моцарт, или Дон Жуан – кукловодът“ ще се играе за първи път пред варненска публика на 5 август в Римските терми. Режисьор е Боян Иванов, диригент Стефан Бояджиев, а художник на костюмите Яна Дворецка. Галин Гинев и Гергана Господинова са двама от актьорите от трупата на Кукления театър, които ще се включат в представлението. Те споделиха пред Медийна група „Черно море“, че участието в разнообразни постановки е най-голямото предизвикателство пред тях. Участвали са както в спектакли, изградени изцяло върху музика, така и в представления за възрастни и в такива за деца. „Специфичното в работата на кукления актьор е това, че той трябва много ясно да открие характера на дадената кукла, какво се олицетворява с нейния образ“ – отбеляза Галин. „Аз към всяка роля подхождам с много ентусиазъм и уважение, няма как да ги отделя. Емоциите са много, а най-големите са на финала… Когато получаваме аплодисментите на публиката… Най-голямото предизвикателство е, когато играем пред деца, защото те са непосредствени и ако нещо не им харесва, директно си го казват. Случвало се е да се качат на сцената, за да набият „лошия“ в приказката“ – разказа Гергана. 


Актрисата ще участва в още една премиерна постановка на Кукления театър – този път за деца. „Приказна полянка“ ще бъде представена на 1 юли от 18,30 ч. на Лятната сцена на театъра. Постановката е на Вера Стойкова, а сценографията и костюмите са дело на Адриана Добрева и Венцислав Марков. В ролите освен Гергана Господинова са още Стоян Стоянов и Боян Стоянов. От Кукления театър канят децата да се потопят във вълшебния свят на онези приказки, които ни нашепват птичките, тревичките, мушичките, и да се запознаят с червейчето Стойко, гарванчето Гаро, гъсеничката Пепи, пчеличката Мая и калинката Кинка с нейните палави мъничета. Лятната сцена се намира в комплекса на Кукления театър пред Музея на куклите.


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна