IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
14:12 | 27 юни 2017
Обновен: 11:41 | 17 април 2024

От Дунав до Черноморието с велосипед?

Това е една от идеите за развитие на Североизточния район

По материала работи: Борис Проданов
От Дунав до Черноморието с велосипед?

Развитието на Североизточния район обсъдиха областни управители, кметове, експерти и представители на министерствата на заседание във Варна.

 

"Децентрализацията, която трябва да се осъществи до 2019 г. е от приоритетно значение за региона", заяви областният управител на Варна, Стоян Пасев. Той подчерта, че проблемите за всеки регион са специфични и е от особено значение отделните райони да имат възможност сами да насочват средствата си там, където е необходимо.

 

"Чрез отделните сдружения, сред които и новоучреденият Варненски черноморски туристически район, ще се реализира стратегията за развитие на Североизтока. Варна е туристически регион и именно туризмът, който формира 15% от брутния вътрешен продукт на страната е основната дейност, а до края на годината се очаква да стартира и пилотният проект за еко-туризъм на местно ниво", допълни Стоян Пасев.

 

"Отдавна с колегите от курортен комплекс Албена, които са членове на сдружението „Черноморска ривиера-Добруджа“, имаме идея за велопътека от Албена до Констанца, а може да я свържем и с Дунава", обяви за Медийна група „Черно море“, Бранимир Ханджиев – гл. директор на Българската стопанска камара и член на Регионалния съвет за развитие в Североизточния регион .

 

"Ние сме единствен български член на „Бизнес Юръп“, най-голямата европейска бизнес организация, и в рамките на председателството на България в ЕС предложихме да проведем среща в района на Варна, посветена на значението на Черноморския регион", уточни Бранимир Ханджиев.

 

На срещата предстои да бъдат обсъдени всички въпроси, свързани с опазването на околната среда, търговията и транспорта. "Искаме да се противопоставим на г-н Юнкер, който разделя Европа на периферии и център. Периферии няма, всичко е едно цяло, а Черноморския регион е една много важна част за Европа, каза още Ханджиев. - В момента работим с нашите австрийски колеги, тъй като Австрия е следващият председател в ЕС, за свързване на Черноморския регион с т.нар. Дунавска стратегия", завърши той.

 

Мариана Стойкова

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна