IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Морски бизнес
14:56 | 10 юли 2017
Обновен: 09:34 | 21 април 2024

Почетоха първия български контраадмирал, командвал флота (СНИМКИ)

Навършиха се 126 години от рождението на Иван Вариклечков

По материала работи: Слав Велев
Снимка Ели Маринова

126 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков бяха отбелязани с военен риутал пред щаба на ВМС. Той е първият действащ контраадмирал на Българския военноморски флот. В историята остава с това, че по време на коронен съвет преди втората световна война обявява, че България трябва да запази неутралитет и не бива да се включва на страната на Германия, тъй като немците ще бъдат победени. Това му струва командването на военноморските сили и бива преведен в запаса. В следващите години той се бори за препитанието на семейството си. Иван Вариклечков е желан и търсен преподавател както от курсантите и кадетите, така и от академичната общност във Военноморското училище, чак до края на дните си. 


"Ние имаме нужда от такива примери. Контраадмирал Вариклечков е човек влюбен в морето, готов да жертва всичко в името на своята родина. Нам се пада сега да покажем на какво е способен българският моряк - как отстоява границата на своята страна и как отстоява гражданската си позиция", отбеляза в тържественото си слово командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. "Нека го носим в сърцата си така, както той винаги е носил България, до последния си дъх", заключи той. 


"Радвам се, че в днешния ден, а предполагам, че и за в бъдеще адмирал Вариклечков получава необходимите почести. Дълги години той беше забравен, дълги години не беше оценен. Историята му може би за първи път трогна един офицер от морско училище, на когото е бил преподавател. Той написа книга за него..." - разказа Надя Вариклечкова, снаха на контраадмирал Иван Вариклечков. 
 

Тя беше откровена, че не може накратко да отговори на въпроса какво е да имаш в рода си такъв бележит българин. "Ние сме много млади и не сме преживели това, което той е преживял. Спомням си как го слушах със затаен дъх с часове наред. Историите, които разказваше са дълги и много лични. Част от тях са публикувани в книгата за него, други сме оставили само за нас... Той беше изключителен българин! Шоп! Казвам го, защото шопът е по-различен от останалите българи", допълни тя. 


Контраадмирал Митко Петев подчерта също, че изключителната значимост на Вариклечков за българското военноморско дело не се изчерпва единствено с ролята му на боен командир, а е важна и съзидателната му дейност. "Обикновено, когато говорим за въоръжените сили, ние ги възприемаме като нещо готово, но не е така. Те се изграждат, както се строи една къща - тухла по тухла, с раните по ръцете и раните по душата. Затова чест прави на контраадмирал Вариклечков и на всички хора, посветили живота си на изграждането на една такава институция, която в момента гордо вее флага на България по всички морета на света", обобщи командирът на ВМС. 
 

Контраадмирал Иван Вариклечков е също първият помощник командир на първата българска подводница. Това дава подов на подводната общност да го чества като патрон. "Иван Вариклечков цял живот носи значката на подводничаря и прави всичко възможно да популяризира необходимостта от възстановяване на този род сили. Надявам се един ден от горе да се радва на възстановяването на българското подводно плаване, защото то е доказало своята жизненост", каза още контраадмирал Петев в тържественото си слово. 
 

Венци и цветя пред бюста на  контраадмирал Иван Вариклечков бяха положени от ВМС, Съюза на подводничарите, роднини и близки. В края на военния ритуал почетният караул премина в тържествен марш. 

 


Полина Петрова
Снимки Ели Маринова

 

Коментари

Новини Варна