IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
13:24 | 11 юли 2017
Обновен: 16:05 | 24 април 2024

Исторически парк на 130 декара правят край Варна (СНИМКИ)

Първа копка на строежа направиха организаторите и областният управител Стоян Пасев

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Исторически парк на 130 декара ще бъде изграден край Варна, в землището на село Неофит Рилски. 

 

Първа копка на строежа направиха организаторите и областният управител Стоян Пасев. Благословия отправи и йеромонах Никифор от село Неофит Рилски.

 

Обектът трябва да е готов около 2022 година. Работа по него е започнала още преди шест години. Около 50 млн. евро е стойността на инвестицията, като 1/3 от средствата вече са осигурени. Стотици са инвеститорите до момента, а най-големият е вложил 500 000 евро, разкри директорът на Историческия парк Ивелин Михайлов. Договорка е постигната и с два китайски инвеститора. "Имахме запитвания от много фирми от чужбина, но предпочитаме Историческият парк да се ръководи от българи", подчертаха организаторите. 

 

В комплекса ще има няколко селища, които ще разкриват характерните особености на различни периоди. Първото от тях ще е свързано с първата цивилизация и варненското злато, което е най-старото в света. Намерените артефакти във варненския халколитен некропол показват как от родовообщинния строй се преминава към държавното управление. Второто селище в Историческия парк ще разкрие особеностите на тракийската култура, ще припомни времето на Орфей и Спартак. Ще бъдат изградени величествен тракийски дворец, храм и две гробници, като едната от тях ще е със стъклен под, за да могат да се видят погребаните заедно с владетеля коне с колесница. Възстановката на ритуалната обредност ще бъде максимално реалистична, а консултант по проекта е изтъкнатият траколог професор Иван Маразов. Третото селище ще е от Римската епоха и ще представя римска вила, античен театър и др., а консултант е проф. Маргарита Ваклинова. Посетителите ще имат възможност да опитат и традиционни специалитети от онова време, сред които медено вино. Четвъртото селище ще разкрива културата на славяни и прабългари. "Те са живели по времето на великото преселение на народите, което е било не по-малко страшно от днешното. Прабългарите са били известни като шерифите на своето време. Всички са знаели, че където са те, там има мир и благоденствие. Българите са били много мобилни и много добре организирани във военните действия. Бързо са се местели и бързо са изграждали жилища, в които да живеят. В селището ще видим еволюцията на този тип жилища - от каруцата юрта до големите юрти, които се устройват в Плиска", разказа Ивелин Михайлов. Петото селище ще е посветено на Първото българско царство и ще е инспирирано от културата на Преслав. Ще бъдат представени дворецът с тронната зала, а консултант отново е Маргарита Ваклинова. Специално място ще бъде отделено на създаването на българската азбука. Посетителите ще имат възможност да пишат върху свитъци от овча кожа на глаголица и кирилица и да отнесат това като сувенир в дома си. Шестото селище ще бъде изградено по подобие на Царевец и ще показва културата на Второто българско царство. Ще бъдат представени дворец, крепостни стени, различни бойни кули, административни сгради. Консултант е специалистът по Второто българско царство проф. Хитко Вачев. 
 

Всичко в Историческия парк ще бъде изработено с автентични материали - камък, бронз, кована стомана - и по автентичен начин. "От шест години изработваме малко по малко, тъй като нещата не могат да се направят за една година. Един меч например се кове за 2-3 месеца. Само за римското селище трябва да изработим 200 скулптури, което означава да ангажираме 200 скулптори, които да работят най-малко 4 месеца", разказа Ивелин Михайлов.

 


"Мога да сравня нашата инициатива с написването на История славянобългарска, която е подтикнала българите да погледнат на себе си по един по-различен начин. Искам с този исторически парк да покажем на българите, че има с какво да се гордеят. Когато осъзнаем това, няма да имаме никакви пречки да изградим бъдещето такова, каквото го искаме. Правили сме го в миналото, можем да го направим отново... Трябва просто да сме концентрирани, целенасочени и да знаем кои сме. Питали са ме като кой народ искам да се развива българският и аз отговорих - като българския, но от преди години... Няма друг народ по-добър от нашия, просто трябва да си спомним кои сме", подчерта Ивелин Михайлов.


Според организаторите с Историческия парк ще бъдат привлечени традиционни туристи, които се интересуват от културно-познавателните турове. Ивелин Михайлов подчерта, че в чужбина много малко знаят за нашата култура, а ние има с какво да се гордеем и какво да покажем. По неговите думи с изграждането на Историческия парк ще се повиши интересът и към останалите културно-исторически обекти в страната, тъй като, когато хората видят възстановките, ще поискат да посетят и истинските обекти. 

 

Пълна административна подкрепа за инициативата обеща областният управител на Варна Стоян Пасев. Той адмирира идеята за изграждането на Историческия парк. "Освен че ще повиши националното ни самосъзнание и гордост, той ще разкрие и много работни места в региона, а ще бъде полезен и в сферата на туризма, която е една от приоритетните за област Варна", заяви Стоян Пасев.

 

В Историческия парк ще има зона за конна езда, детски кътове с традиционни занимания и заведения за хранене, които ще предлагат древни специалитети, характерни за нашите земи. 

"Бобът се смята за традиционно българско ястие, а той е пренесен тук много по-късно. Характерни култури по нашите земи са лещата и лимецът, който е дори от праисторията. 

В края на ХІХ век ние сме били на първо място по продължителност на живота и това се е дължало на храните, които са се консумирали тогава" - отбеляза Ивелин Михайлов. Той разкри, че за да се обезпечи Историческият парк с натурални храни, ще се стимулират много малки фермери, които да отглеждат определени култури и породи животни, които са отглеждани и от предците ни. 

 


Своеобразна демоверсия на мащабния проект вече привлича туристите в село Неофит Рилски. В него могат да се видят възстановки на бита от халколита и неолита с характерните му особености. Изложени са и фигури, изработени от силикон, на хора от онова време, които впечатляват със своята реалистичност. Международна организация е признала демопроекта за един от най-добрите в Европа. Той ще бъде затворен, когато Историческият парк започне да функционира.


Очаква се той да се отваря поетапно, а до края на следващото лято да са готови халколитното и тракийското селище. "Имаме контакти с много международни блогъри, които смятаме да поканим на наши разноски да добият впечатления от обекта и да разказват за него в различни точки на света", разкри Ивелин Михайлов. Организаторите планират да раздадат златни карти на първите посетители, като по този начин те ще могат да посещават винаги обекта на преференциални цени. Сезонни карти ще бъдат раздадени и на варненци, които ще могат да се радват на обекта целогодишно и извън активния сезон за подобен тип атракциони - от март до ноември.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Полина Петрова

Снимки Пламен Гутинов
 

 

Коментари

Новини Варна