IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
12:05 | 3 август 2017
Обновен: 10:56 | 29 март 2024

37 младежи и девойки от 7 страни пристигат на лагер във Варна

Инициативата е на Международната морска конфедерация, а България е домакин за втори път

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов, архив

37 младежи и девойки от 7 страни ще бъдат на лагер във Варна от 4-ти до 14 август. Той ще се проведе в местност Карантината, на базата на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“. Инициативата е на Международната морска конфедерация, а България е домакин за втори път след 2014-а година. Специален гост на закриването на лагера ще е адмирал професор Жан Марк Шиндрел - президент на Международната морска конфедерация. Това е добра оценка за Варна и за работата на Българската военноморска конфедерация, подчерта капитан трети ранг Иван Гоцев - председател на конфедерационния съвет. Признание за дейността на организация изказа и командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. Той подчерта, че домакинството на интернационалния летен лагер изпълнява няколко важни задачи - възпитава младежите в любов към морето и военноморската професия и носи международна популярност на Варна и България. 


Участниците ще са от Великобритания, Франция, Германия, Италия, Австрия, Белгия и България. Българските представители са подбрани сред възпитаниците на Варненската морска гимназия "Свети Николай Чудотворец". 
 

По време на лагера младежите ще премерят сили в плуване, гребане, ветроходство и др. Предвидено е и посещение на различни културно-исторически забележителности във Варна и региона. 

 

Партньори на Българската военноморска конфедерация за организирането и обезпечаването на безпроблемното протичане на лагера са Военноморските сили на Република България, Община Варна, ВВМУ "Н.Й.Вапцаров", Военноморският музей, училището за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишман", МБАЛ "Св. Марина" и ВМГ "Свети Николай Чудотворец". 


Домакинството на Варна е присъдено единодушно по време на годишния изпълнителен съвет на Международната морска конфедерация в Париж през ноември миналата година. "През 2014-а беше нашето първо сериозно изпитание. Благодарение на амбицията, старанието и настоятелността си, ние се представихме подобаващо при първото си домакинство и това беше подчертано от всички президенти на конфедерации, които имаха представители. Надявам се, че това ще се случи и сега. Ние поемаме отговорност за тези деца,  които след две или три години активно ще навлязат в живота и техните спомени за Варна ще останат незаличими. Вярваме, че качествата, които младежите ще демонстрират и усъвършенстват по време на лагера, ще им помогнат в бъдеще. С дейността си ние искаме, както да популяризираме, красотата на морето и на Варна, така и да привлечем онези младежи и девойки, които с удоволствие биха посветили живота си на професия, свързана с морето", заяви капитан трети ранг Иван Гоцев. 
 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна