IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
14:32 | 3 август 2017
Обновен: 11:26 | 21 април 2024

С поредица мероприятия честват 138-ата годишнина на ВМС от 6-и до 13 август

Очаква се президентът и върховен главнокомандващ да присъства на част от военните ритуали във Варна

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов, архив

С поредица мероприятия в различни градове ще бъдат отбелязани 138 години от създаването на Военноморските сили на Република България. Проявите ще са от 6-и до 13 август.

 

Първата от тях ще е участие и осигуряване на традиционния плувен маратон „Галата-Варна“ в неделя, който се организира съвместно с община Варна и спортен клуб „Черно море“.


На 7 август (понеделник) в Юнашкия салон ще бъде открита изложба на Асоциация на българите по света. Същия ден има поредица от прояви в Русе във връзка с годишнината. На 8 август честванията продължават в Балчик, а на 9-и – в Бургас.


На 10 август на Морска гара във Варна ще бъде закрита спартакиадата по морски спортове на ВМС. На следващия ден ще бъдат обявени заповеди на областния управител и кмета на Варна, както и на командира на ВМС за награждаване на военни и цивилни служители по повод празника. Пред входа на Морската градина ще бъде открита фотоизложба и ще бъде представен спектакълът „Вълни“ на представителния духов оркестър на ВМС.

 

В събота от 10 до 15 часа жителите и гостите на Варна ще имат възможност да разгледат кораби от флота на Морска гара. На площад Антон Новак ще бъде извършен военен ритуал по тържествено посрещане на президента на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, след което ще се проведе тържествено събрание-концерт във фестивалния и конгресен център.

 

Честванията в неделя (13 август) ще започнат с военен ритуал на Морска гара. На него се очаква да присъстват президентът, министър председателят и министъра на отбраната на Република България. Ще бъдат тържествено издигнати флаговете на корабите от ВМС. На Морска гара ще бъде извършена и церемонията по присвояване на първо офицерско звание на випускниците от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“. От 12 до 15 часа в неделя варненци и гостите на града отново ще имат възможност да разгледат корабите на ВМС. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна