IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
17:59 | 13 август 2017
Обновен: 17:22 | 17 април 2024

До края на годината България ще има нов антикорупционен закон

Това заяви във Варна правосъдният министър Цецка Цачева

По материала работи: Слав Велев
До края на годината България ще има нов антикорупционен закон

Ангажиментът на правителството е до края на годината България да има приет закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, заяви във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева.

 

Тя поясни, че въпросният закон се разработва от работна група в широк състав - представители на съдебната власт, неправителствени организации, академични среди и представители на обществеността.

 

От 31 юли законът е предоставен и за публично обсъждане, с цел да се отрази отзвука, който намира сред обществото.

 

Финалното обсъждане на закона ще се състои на 1 септември от 11ч. в Народното събрание в присъствието на всички парламентарни групи, след което ще бъде внесен в Министерския съвет.

 

Проектозаконът дава отговор и на въпроса какво се случва с имуществото, на тези които са се обогатили по незаконен път. То ще бъде отнемано в полза на държавата или на местни структури, като 30% от това имущество да се използва за социални нужди, допълни Цачева.

 

Новият закон ще разшири и кръга на хората, които са длъжни да декларират конфликт на интереси, когато са на властови позиции, както и да подават годишни имуществени декларации.

 

Цачева категорично отхвърли твърденията  за законопроект, който е механичен сбор от сега действащи структури и уточни, че това е изцяло нов единен орган с ясно са разписани правомощия и задължения, с които той ще разполага във взаимодействие с други вътрешни структури и организации.

 

Мариана Стойкова

Коментари

Новини Варна