IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
15:29 | 16 август 2017
Обновен: 13:49 | 24 април 2024

Близо 200 макета са показани в традиционната изложба за стендов моделизъм във Варна

За първи път тази година има триизмерни метални пъзели и фигурки от вълна

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Близо 200 са експонираните до момента макети в традиционната изложба за стендов моделизъм във Варна. Седмото издание на проявата беше открито на 13 август.

 

Изложбата е отворена и се допълва в ход с макети, изработени от моделисти от Варна и други градове. Конкурсната част на проявата е от 25 до 27, в последните дни преди нейното закриване, когато всички участници са подали творбите си. През тази година освен от Варна, има макети, дело на моделисти от Русе и от Каварна, очаква се включване и на представители на други градове. 

 

Новото в изложбата тази година е, че са показани триизмерни метални пъзели и фигурки от вълна.

 

Колекцията от метални пъзели е впечатляваща и наброява над 120 фигурки. Те са изработени от Максим Крапивченко за около 3 години.

 

Фигурките от вълна са дело на Ирена Димитрова и са правени с техниката иглонабиване. 

 


Традиционни участници във варненската изложба за стендов моделизъм са Милен и Христо Стоименови от Русе. Тяхна е колекцията от макети на различни марки автобуси и коли. 


"Вече близо 10 години организираме нашата изложба, като основната ни цел е да популяризираме стендовия моделизъм като хоби сред деца и младежи. Всеки може да избере сам за себе си какви фигури му е най-приятно и интересно да изработва. Когато се отдадат на това хоби, хората придобиват конструкторски умения, както и умения за работа с различни материали. Другият позитивен ефект е, че по време на направата на даден модел, на всеки му става любопитно да научи повече за истинския обект и започва да се рови - било в история, било в техническа документация, зависи какъв модел разработва" - разказа за медийна група Черно море Ивелин Ценов - секретар на "Модел клуб Варна" и основен организатор на изложбата. 

 

"Интересно е нашето занимание... Някои започват по-рано, други по-късно, но увлекат ли се веднъж по него, не се отказват. Имаме много колеги и съмишленици в надпенсионна възраст, които продължават да се занимават със стендов моделизъм", допълни той. 

 


Паша Христова участва в изложбата вече трета година. През миналата година тя беше представила фигура на дракон, изработен от около 8 хиляди части, дълъг около метър. Това бил най-мащабният и проект до момента. Тя се занимава с оригами вече няколко години. "Тази година съм представила по-малък дракон, от около 1200 части. Шегувахме се, че стана цяло семейство дракони - тати дракон и малко драконче. В изложбата показвам също така няколко фигури на пауни, които също се получиха добре, като най-дългата от тях е от около 2400 части" - разказа Паша.

 

"Различно е времето, което е нужно за изработка. Една фигура от около 1000 части се прави за около 2-3. Важно е да се направи самият модул, след това изработката е лесна", разкри Паша детайли за хобито си оригами. Според нея то е полезно за малки и големи, тъй като насърчава търпението, прецизността, концентрацията и фантазията. "Когато се тръгне от готовите модели, могат да се измислят различни вариации и дори авторски фигурки, а също и да се потърсят собствени нетрадиционни комбинации от цветове. Заниманието е много подходящо за деца, тъй като развива творческото мислене и фината моторика", допълни тя. 

 


Седмата изложба на варненския клуб по стендов моделизъм може да се разгледа в зала "Север" на Археологическия музей до 27 август. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна