IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
14:30 | 21 август 2017
Обновен: 16:41 | 29 февруари 2024

12 творци от страната и чужбина се включват в третото издание на Futuro

Част от програмата на фестивала за дигитални изкуства са лекции и демонстрации

По материала работи: Слав Велев
 МАРТИН ПУНЧЕВ БЕШЕ ПЪРВИЯТ ЛЕКТОР, който се изяви по време на фестивала. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

12 творци от страната и чужбина се включват в третото издание на фестивала за дигитални изкуства Futuro, който започна на 20 август и ще продължи до 24. В програмата са включени лекции и демонстрации. Организатор на фестивала е читалище „Просвета 1924“ с подкрепата на община Варна. „Идеята се зароди поради успеха на една изложба на мои бивши ученици от музикалното училище, които станаха дизайнери. Големият интерес към нея ме провокира да помисля за по-мащабно събитие. Говорих с именития български художник Виктор Кълвачев, който отдавна работи в чужбина в сферата на киното и компютърните игри. Той ми предложи да организираме фестивал с международно участие, в който гостите да изнасят лекции и да мотивират младите хора да се развиват в сферата на дигиталните изкуства“ – разказа артистичният директор на фестивала Живко Дончев в студиото на рубриката на ТВ „Черно море“ – „Минути за култура“ с водещ Кирил Аспарухов


През тази година има участници от Полша, Канада, Гърция и др. „Едно от ключовите имена, които ще проведат лекция и демонстрации по време на фестивала е Арис Колоконтес. Той е бил част от екипите на „Хобит“, „Властелинът на пръстените“ и др. Арис е скулптор, който създава героите за филма. Той ще покаже на посетилите на Futuro как става това на практика. Как се моделира героят, как след това се анимира с помощта на компютърна програма и „оживява“ на големия екран. Друг от знаковите ни участници тази година е Жан-Батист Монж. Той идва от Монреал и е един от най-големите художници в света на дигиталните изкуства. Той прави прекрасни илюстрации за книги. Българското име, върху което ще се фокусира вниманието е Еди Бенун. Той е прекрасен художник, известен в страната и хората ще очакват с нетърпение неговото участие във Futuro“ – отбеляза Живко Дончев. 

 


„С първите две издания явно сме събудили интереса не само в България, но и зад граница. Тази година за фестивала пристигнаха хора от съседни страни. Казаха, че са го очаквали с нетърпение, тъй като е единствен в България. В Европа има няколко подобни, аз съм бил на някои от тях и мога да кажа, че нашият фестивал е на нивото на европейските“ – допълни компютърният дизайнер Калоян Василев, който е съорганизатор на Futuro. 


Организирането на едно такова събитие с лектори от цял свят е доста трудно, но ние успяхме да наложим традиция, която се надявам да продължим“, обобщи Живко Дончев. 


През тази година проявите в рамките на фестивала са в една от конферентните зали на хотел „Черно море“. Лекциите и демонстрациите всеки ден започват в 10 и завършват около 18,30 часа. Програмата днес включва изяви на Мартин Пунчев, Матиас Замецки, Николай Станев и Дарко Маркович. Утре ще се представят Сабин Бойкинов, Дарек Заброцки, Стефан Атанасов, Тодор Христов и Михал Кус. На 23 август в програмата са включени лекции и демонстрации на Арис Колоконтес, Еди Бенун, Жан Батист Монж, както и отново Дарек Заброцки и Михал Кус. Фестивалът ще бъде закрит на 24 август  с уъркшоп с Дарек Заброцки и арт сесия, която включва разговори за изкуство и рисуване. 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна