IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
16:13 | 22 август 2017
Обновен: 22:03 | 24 април 2024

Закриха ХХІ международен панаир на занаятите и изкуствата

Отличени бяха призьорите в конкурса за сувенири

По материала работи: Слав Велев
ПЕТКО ПЕТКОВ БЕШЕ МНОГО РАЗВЪЛНУВАН от признанието, което получи с първото място в конкурса „Сувенири“.

Приключи 21-вото издание на Международния панаир на занаятите и изкуствата във Варна. Закриването беше на 21 август. По време на церемонията своята награда получи победителят в конкурса за сувенири. Дърворезбарят Петко Петков заслужи  първото място за творбата си „Роза“. Петко е традиционен участник в панаира на занаятите и изкуствата. Той е самоук и се занимава с дърворезба вече 40 години. Определя това като свое призвание и споделя, че напоследък всяко време, което не е посветил на занаята си, смята за изгубено. 


Много бяха посетителите, които бяха наобиколили щандовете на участниците в последния ден на панаира. Някои от тях искаха да си кажат довиждане с майстори, които вече познават, други искаха да използват последната възможност за тази година да се насладят на традиционните занаяти. Отново един от най-посещаваните беше щандът на изящната плетачка Анета Драганова. Вече ви разказахме за невероятните трансформации, които дрехите, изработени от нея, позволяват. Нужна е само малка креативност, смелост и желание да експериментирате. По традиция интерес предизвика и големият стан, на който уменията си показаха тъкачките Галя и Милена и техните учители Дарина Апостолова и Веско Фесчиев. 


В продължение на 20 дни - от 1 до 21 август - Международният панаир на занаятите и изкуствата изпълни Морската градина във Варна с духа на българщината и родните традиции. По време на закриването поздравителни адреси бяха прочетени от името на кмета Иван Портних и председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов. 


„С малко тъга, но и с много радост и очакване закривам 21-вия международен панаир на занаятите и изкуствата. Знам, че още на следващия ден ще се посветим на подготовката на следващото издание, защото така се случва вече 21 години. Сигурна съм, че XXII международен панаир на занаятите и изкуствата ще бъде още по-красив, още по-богат и вие отново ще бъдете тук, за да бъдем заедно на това събитие“, каза Веселина Савова, която организира мащабната проява през всичките тези години. 


Церемонията по закриването приключи с концерт на малките таланти от вокалния клас на Мила Маврова. 


Около 100 бяха участниците в панаира тази година. Посетителите се насладиха на красивите творби на едни от най-добрите български майстори в художествените занаяти - дърворезба, художествен текстил, керамика, художествена обработка на стъкло, рисувана коприна, изработка на кукли, ножове, бижута, иконопис, тъкачество и много други.


Полина Петрова
 

Четете още:

Изящна плетачка демонстрира уникални рокли на Панаира на занаятите във Варна

Анета Драганова: Имам чувството, че цял живот плета

Дърворезба „Роза” спечели конкурса за сувенири на 21-ия международен панаир на занаятите и изкуствата във Варна

Дарина Апостолова: Горда съм, че съм българка!

Петко Петков: Работя много, за да оставя нещо след себе си!

 

Коментари

Новини Варна