IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
11:16 | 8 септември 2017
Обновен: 15:24 | 16 април 2024

Италиански боен кораб акостира на Морска гара - Варна

Отворен за посещения от граждани ще е от 8 до 10 септември, от 15 до 18 часа

По материала работи: Слав Велев
  Италиански боен кораб акостира на Морска гара - Варна

Бойният кораб "DURAND DE LA PENNE" от военноморския флот на Италия пристига на посещение във Варна. Плавателният съд идва с изследователска цел. Той ще остане в морската столица от днес до понеделник, съобщава Дарик.
 

Корабът ще бъде отворен за посещения от граждани в следните дни и часове:  
-        8 септември: от 15:00 до 18:00;
-        9 септември, от 15:00 до 18:00;
-        10 септември, от 15:00 до 18:00.

 

Корабът „Луиджи Дуранд де ла Пене“ е многоцелеви боен кораб ескадрен миноносец, чието строителството започва на 20 октомври 1989г. и е предаден на военноморските сили на 18 март 1993г. Въоръжението ме и сензорите му за прихващане позволяват противовъздушна отбрана със среден и къс обсег на една корабна формация, базирана на Radar 3D MM/SPS 798 и върху противоракетни системи Tarta и Albatros, докато системата MK 2A позволява да прихваща надводни и наземни цели отвъд хоризонта; в добавка има сензори за отриване на подводни, свързани с възможността за изстрелване на новите торпеда MU 90. Между септември 2009 г. и март 2011 корабът премина модернизация.
 

Роден първоначално с името Анимозо, през 1992 корабът е преименуван от Началника на ВМС в чест на Луиджи Дуранд де ла Пена, герой от Втората световна война, след неговата смърт на 17 януари същата година и така става първата едница с това име. 

 

През нощта на 19 декември 1941г. младши лейтенант Луиджи Дуранд де ла Пене води атаката на чело на 3 „Прасета“ (малки торпеда с ниска скорост водени от двама оператори) в пристанището на Александрия (Египет), която приключва с тежко поражение на английските бойни кораби Valiant и Queen Elizabeth, танкера Sagona и торпедоносеца Jervis. След като преодолява, след значителни препятсвия, защитите на пристанището, Луиджи Дуранд де ла Пене поставя заряда под Valiant.  След като излиза на повърхността е разкрит и заедно със втория оператор на неговото торпедо са качени на борда и затворени в близост до склада с мунициите, за да бъде принуден да говори и да разкрие местоположението на мината. В последните минути, за да спаси екипажа, той решава да информира командира на английския кораб за предстоящото избухване на заряда. 

 

Уинстън Чърчил описва това историческо начинание със следните думи: „Шестима италианеца, екипирани със смехотворни материали разклатиха военното равновесие в Средиземно море в полза на Оста“. 

Коментари

Новини Варна